Miljömärkningar riskerar bli ett minne blott – ”väldigt dåligt förslag”

Miljömärkningar Ett nytt förslag från EU-kommissionen riskerar att försvåra hållbart byggande. Det menar Miljömärkning Sveriges vd Anna Linusson som nu vill se en förändring

Miljömärkningar riskerar bli ett minne blott – ”väldigt dåligt förslag”
Anna Linusson, vd för Miljömärkning Sverige.

EU-kommissionen föreslår ett förbud mot användning av miljömärkningar som Svanen och EU-blomman. Detta eftersom de anser att informationen i CE-märkningen är tillräcklig.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Det vore ett allvarligt bakslag för både producenter och konsumenter. CE-märkningen är inget mer än en basnivå som producenter behöver för att få sälja varor inom EU, säger Anna Linusson, vd på Miljömärkning Sverige.

Förbudet innebär enligt Anna Linusson att producenter av miljömärkta byggmaterial tappar sin konkurrensfördel. Att allt i princip skulle hamna på samma nivå där ingenting är bättre än det andra.

– Det är ett väldigt dåligt förslag ur den aspekten, säger hon.

Anna Linusson tycker att lagstiftningen i stället borde syfta till att höja marknadens botten genom att fastställa minimikrav – inte till att förbjuda miljömärkningar.

Hon anser också att det inte finns någon konflikt mellan strängare lagkrav för alla och användning av miljömärkning. Tvärtom är det ett oerhört fint komplement, anser hon.

Förslaget håller just nu på att förhandlas fram och Anna Linusson menar att både ministerrådet och Europaparlamentet har stor möjlighet till förändring.

– Det finns redan fungerande och trovärdiga miljömärkningar som guidar konsumenter när de väljer bland de miljömässigt bästa produkterna. Vi vet också att flera miljöorganisationer, inklusive nationella miljömärkningsorganisationer i Tyskland och Nederländerna, aktivt arbetar för att påverka kommissionens förslag, avslutar Anna Linusson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan