Så vill fastighetsbolaget skapa självförsörjande kvarter

STADSODLING Kvartersodlingen ska förse både restauranger och boende i området med sallad, grönsaker och örter året om. Detta med hjälp av ny odlingsteknik som sparar 90 procent vatten och mer än 99 procent yta.

Så vill fastighetsbolaget skapa självförsörjande kvarter
Cubegreens vertikala odling på Nobelberget.

På initiativ av fastighetsbolaget Atrium Ljungberg och odlingsföretaget Cubegreens får nu den nya stadsdelen Nobelberget i Sickla sin egen kvartersodling. De boende på Nobelberget kommer ges möjlighet att prenumerera på skörd ifrån odlingen och får på så sätt tillgång till en egen vertikal odling. Den första skörden kommer bestå av en rad olika örter, bladkål samt sallater.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

På Nobelberget i Sickla står det redan en fraktcontainer placerad mitt på berget. Utifrån ser den inte mycket ut för världen. Men i containern finns teknik som möjliggör odling av fyra ton grönsaker och örter om året.

Resultatet uppnås med hjälp av hydroponisk och vertikal odlingsteknik. Med tekniken behöver ett salladshuvud endast 0,4 liter vatten jämfört med 13 liter i traditionell odling. Och i containern kan det odlas grödor som annars hade krävt 8 000 kvadratmeter mark.

Flera lokala restauranger kommer också kunna ta del av kvartersodlingen.

– Vi har sett att det finns ett stort intresse för Nobelberget och hela känslan här är att man uppmuntrar verksamheter och personer med bra idéer och framåtanda. För oss kändes därför som en perfekt plats för vår odling, säger Cubegreens Lill Grebing i kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan