Mur- och putsbruk med inbyggd kolsänka

Hållbart samhällsbyggande Betong med minskad klimatpåverkan utvecklas runt om i världen i snabb takt. Nu kommer ett svenskt företag med ytterligare en klimatsmart produkt i form av mur och putsbruk.

Mur- och putsbruk med inbyggd kolsänka

I höstas lanserade Finja Betong sin första klimatpositiva byggprodukt i form av ett lättklinkerblock med inbyggd kolsänka. Nu presenterar företaget sin nästa produkt inom ramen för företagets hållbarhetsarbete, ett torrbruk för murning av tegel, betonghålsten, lättklinkergolv och grovputsning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Vi jobbar givetvis för att produkterna ska komma till användning på så många byggen som möjligt och därmed hindra överflödig koldioxid från att nå atmosfären, säger Magnus Andersson, vice vd på Finja Betong, i en kommentar.

Det som gör bruket speciellt ur ett klimatperspektiv är dess inbyggda kolsänka bestående av biokol. Det innebär att kolatomer lagras i bruket och därmed förhindras från att komma i kontakt med syre, vilket i sin tur gör att koldioxid, som annars hade förpassats till atmosfären och bidragit till växthuseffekten, inte får möjlighet att bildas.

Att välja det nya bruket framför dess föregångare innebär enligt Finja Betong en sänkning på minst 75 procent av GWP*, Global Warming Potential. Mur- och putsbruket ingår precis som företagets murblock i företagets så kallade ECO-linje. För att produkterna ska kunna kallas kolsänkor eller klimatpositiva så klimatkompenseras resterande utsläpp genom ett brasilianskt biogasprojekt certifierat av Gold Standard.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan