Minskade klimatutsläpp med grund av glas

HÅLLBART BYGGANDE Till sommaren ska förskolan Hoppet i Göteborg börja byggas. Nu är de stora materialvalen klara och klimatutsläppen beräknade.

Minskade klimatutsläpp med grund av glas
Illustration: LINK Arkitkektur

I bygget av den nya förskolan Hoppet som beställts av Göteborgs stad är målet att minska klimatavtrycket i alla delar av byggprocessen, från val av konstruktion och material, till transporternas klimatbelastning och byggplatsens påverkan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Under hösten har totalentreprenören Derome haft cirka 50 projektörer som vridit och vänt på olika konstruktionslösningar för att nå en så låg klimatpåverkan som möjligt.

  Enligt deras senaste beräkningar kommer byggnaden (på 1848 kvadramteter) att nå en kraftig klimatreduktion, cirka 400 ton koldioxidekvivalenter jämfört med en annan nybyggd och jämförbar förskola i Göteborg.

  – Hoppet är ett häftigt bygg- och innovationsprojekt där vi använder klimatprestanda som underlag för beslut och inte bara för att räkna resultat i efterhand. Till vår stora glädje visar beräkningarna att det lönar sig att göra aktiva val utifrån klimatpåverkan, säger Anna Ryberg, hållbarhetschef på Derome.

  Vad bidrar mest till att få ner klimatpåverkan enligt era beräkningar?

  – Väldigt förenklat när vi jämför med en annan förskola som lokalförvaltningen har byggt är de största vinsterna i detta projekt mindre betong, mindre stål och mer trä.

  Anna Ryberg berättar att klimatbesparingen för grunden är nästan 40 procent. Den kommer att byggas med den patenterade Koljerntekniken, med stålprofiler och isolering av cellglas, ett material som till 60-70 procent består av återbrukat glas.

  Hon påpekar att det inte har varit helt okomplicerat att hitta produkter som har låg klimatpåverkan, är fria från farliga ämnen och samtidigt klarar funktionskrav som exempelvis brandskyddskrav.

  – Det är många krav som ett material ska klara av så i vissa fall har vi fått välja bort lovande material som ännu inte är tillräckligt testade men som vi hoppas kunna använda i kommande projekt, säger Anna Ryberg.

  Byggandet av Hoppet kommer att påbörjas till sommaren och 2021 beräknas förskolan ska stå klar enligt Derome.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan