Naturboende och synvilla vinnare av Plåtpriset

ARKITEKTUR Ett naturboende som kamoufleras av omgivningarna blev vinnaren när PLÅT21 delades ut. Byggnaden som ligger i en viltpark i Blekinge skärgård har enligt den lokala byggnadstraditionen även fått ett vasstak.

Naturboende och synvilla vinnare av Plåtpriset
Fotograf: Åke Eson Lindman

”Juryn imponeras av byggnadens geniala enkelhet, liksom dess lekfulla och mycket respektfulla förhållningssätt till omgivningen. Hållbarhetsfunktioner har integrerats på ett självklart sätt och exteriört briljerar byggnaden med träffsäkra och modiga materialval.”

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?
  Thomas Sandell
  Foto: Åsa Ragnarsson

  När årets plåtpris nyligen delades ut i en digital livesändning blev det Thomas Sandell på Sandellsandberg arkitekter som fick ta emot pokalen för sin design av ett naturboende i Eriksbergs Viltpark i Blekinge skärgård.

  Byggnaden som går under namnet Synvillan är täckt med en polerad och mönstrad stålplatta vars reflekterande egenskaper gör att huset kamoufleras av naturen. Den är placerad på fyra meter höga pelare och drivs av solenergi och gas. Och enligt den lokala byggnadstraditionen i Blekinge har den även fått ett vasstak.

  – Plåten är ju byggnaden och så blev det kul att kombinera med det här vasstaket, det blev en väldigt fin kontrast. Det är dessutom en jättefin plats med ett fantastiskt läge, säger Thomas Sandell i en kommentar.

  Fotograf: Åke Eson Lindman

  Synvillan ligger över en foderstation och genom en glasplatta i golvet kan de som bor i huset titta på när de vilda djuren äter.  Parken huserar bland annat europeisk bison, kronhjort, dovhjort, mufflonfår och vildsvin.

   

  FAKTA

  Synvillan

  Arkitektbyrå: Sandellsandberg arkitekter Ansvarig arkitekt: Thomas Sandell Byggnadens namn: Synvillan Plats: Eriksberg Hotell & Safaripark, Trensum Plåtmaterial: Rostfritt stål Plåtslageriarbete/plåtmontage: PMB Sverige AB Byggherre: Eriksberg Vilt & Natur Byggentreprenad: PMB Sverige AB

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan