Nu ställs strängare krav vid utlåning till byggprojekt

BROTT & STRAFF Den 27 november träder bankinitiativet "Hållbar Byggbransch" i kraft, vilket innebär att bankerna inför striktare krav för utlåning till byggprojekt.

Nu ställs strängare krav vid utlåning till byggprojekt
Foto: Adobe stock.

Sju storbanker har tillsammans med branschorganisationer inom bygg- och fastighetssektorn beslutat om särskilda vilkor för kreditgivning av byggverksamhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Kraven klargör att såväl beställare som byggbolag måste ha bättre kontroll över de entreprenörer som används i byggverksamheten.

Det inkluderar att samtliga kontrakterade entreprenörer måste inneha F-skattsedel och inte ha några obetalda skatteskulder. Dessutom måste den fysiska närvaron på byggarbetsplatser dokumenteras med elektroniska personalliggare.

– Byggföretagen har nolltolerans mot alla former av medvetet fusk. Våra medlemmar accepterar inte företag vars enda affärsidé är att runda lagar och regler. Därför ser vi positivt på bankernas initiativ till en sundare konkurrens i byggbranschen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i en kommentar.

Byggföretagen har aktivt engagerat sig i utformningen av kravspecifikationer och villkorsbilagor sedan starten av bankinitativet. Genom samarbete med medlemsföretag har Byggföretagen också bidragit med synpunkter och genomfört tester av de kontrollsystem som krävs för att möta bankinitiativets krav.

– Vi tar nu fram vägledning, rutiner och verktyg som underlättar för Byggföretagens medlemsföretag att uppfylla vilkor och krav i bankinitiativet. Samtidigt kommer vi tillsammans med bankerna och Byggherrarna att följa utvecklingen under implementeringsperioden, för att se vilka justeringar som eventuellt behöver göras, säger Johan Flodin, nationell samordnare för sund konkurrens.

Initiativet för ”Hållbar Byggbransch” drivs genom Bankinfrastruktur i Sverige AB, ett dotterbolag till Svenska Bankföreningen. Det grundades av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SBAB, SEB, samt Swedbank och Sparbankerna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan