Nya verktyg mot fusk i byggbranschen

Social hållbarhet Ett nytt verktyg ska hjälpa utländska underentreprenörer att bygga på ett socialt hållbart och lagligt sätt. Initiativet kommer från en stor byggentreprenör efter att flera brister upptäckts vid fördjupade kontroller.

<strong>Nya verktyg mot fusk i byggbranschen</strong>
Handböckerna produceras som PDF-dokument och kommer uppdateras varje halvår.

Byggföretaget Veidekke lanserar i dagarna specialanpassade handböcker för underentreprenörer från sex olika länder. Böckerna, som finns i versioner för Estland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien och Tyskland är ämnade att ge guidning kring skatter, registrering, rapportering och anställningsvillkor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Efter att ha gjort ett 50-tal fördjupade bolagskontroller så vet vi att det förekommer mycket avvikelser från östeuropeiska underentreprenörer. Med handböckerna vill vi påskynda resan mot en sund byggbransch och stötta utländska partners genom att göra det lättare att göra rätt, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, till Hållbart Samhällsbyggande.

Ett av de största problemområdena beskrivs vara brister i tillämpningen av arbetstidslagen. Detta då många underentreprenörer jobbar med så kallade ”falska egenföretagare”.

– Först och främst så blir det svårare att följa upp de faktiska arbetstiderna eftersom hantverkarna fakturerar. Majoriteten jobbar närmare 60–65 timmar i veckan men får endast betalt för 30–35 timmar. Det är både olagligt och ökar chanserna till arbetsskador, fortsätter Lennart Weiss.

De nya handböckerna finns på svenska och engelska och varje landsversion innehåller ett trettiotal sidor samt interaktiva länkar till relevant information.

– All information som återfinns i våra handböcker existerar redan utspritt hos olika myndigheter, fackförbund och byggföretag – men den är ofta svårt att hitta. Här har vi i stället sammanställt informationen vilket förhoppningsvis ska göra det enklare, avslutar Lennart.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan