Den tillfälliga saluhallen återuppstår och får ny funktion

Återbruk Östermalms tillfälliga saluhall återuppstår genom återbruk.
Den har nämligen fått nytt liv som permanent padelhall i Mölnlycke.

Den tillfälliga saluhallen återuppstår och får ny funktion
Byggnaden har samma utseende nu som när den var saluhall, förutom att den är två meter högre. Foto: Wallenstam

Den tillfälliga saluhallen på Östermalm, 2 000 kvadratmeter stor,  monterades ner under åren 2021.  Allt material packades i miljöcertifierade lastbilar som kördes med vegetabiliskt HVO-bränsle till västkusten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Nu har den återuppstått och fått nytt liv som restaurang och padelhall i Mölnlycke. Hallen har återuppbyggts i centrum, bredvid Mölnlycke fabriker där Wallenstam bygger nya bostäder.

  ”Ett av Sveriges största återbruksprojekt”

  – Vi är både glada och väldigt stolta över att ha hittat en långsiktigt hållbar lösning för byggnaden som nu får nytt liv genom att bli Sveriges snyggaste padelhall. Det är ett hållbart projekt från start till mål och ett av Sveriges största återbruksprojekt där en unikt stor byggnad kunnat återanvändas för ett nytt syfte, kommenterar Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

  Skänker pengar till välgörenhet

  Större delen av inredningen och har återbrukats, det som inte gick att återbruka, eller fungerade i en paddelhall, har återvunnits eller sålts.

  För intäkter som det medförde skänker Wallenstam en gåva till Stockholms Stadsmission om 234 000 kronor.

  Gåvan kommer att användas till att köpa in stolar till verksamheten som ska bedrivas i St Paul när renoveringen av byggnaden är klar.

  Skrev köpeavtal för saluhallen i slutet av 2020

  Fakta

  Saluhallen

  • Byggstart nedmonteringen: februari 2021.
  • Byggstart återbygget: sommaren 2021
  • Klar/tillträde: april 2022

  I slutet av december 2020 skrev Stockholms stad och Wallenstam en avsiktsförklaring om ett köpeavtal för den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg.

  I början av 2021 tecknades avtalet och den 14 juni överlämnades ett Östermalmstorg utan tillfällig saluhall till Stockholm stad.

  Prisad byggnad

  Byggnaden, som har nominerats och vunnit ett antal utmärkelser för sin design, har samma utseende nu som när den var saluhall, förutom att den är två meter högre.

  Det var 2016 när anrika Östermalmshallen skulle renoveras som den tillfälliga saluhallen byggdes mitt på Östermalms torg, en stilren byggnad i trä och kanalplast som ritats av Tengbom Arkitekter.

  Fyra år senare var renoveringen klar, handlarna flyttade tillbaka och den tillfälliga saluhallen hade fyllt sin funktion.

   

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan