Så bidrar kontorsdesignen till välmående

INREDNING På AMF Fastigheters nya Stockholmskontor kommer man att använda färger, former och ljus för att främja välmåendet hos medarbetarna.

Så bidrar kontorsdesignen till välmående
AMF Fastigheters nya kontor i Mood kommer att utformas enligt principerna inom neurodesign. Bild: AMF Fastigheter / Merry Monday.

Under våren 2024 kommer AMF Fastigheter att flytta sitt kontor till Mood i centrala Stockholm. Fastighetsägaren har en vision att omdefiniera kontorsmiljön och tar inspiration från forskning som visar hur färger, mönster, former och ljus kan påverka människors välmående, både mentalt och fysiskt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Som en del av denna vision kommer AMF Fastigheter att öppna upp delar av kontoret mot Mood, vilket ger närhet till hyresgäster, samarbetspartners och andra intressenter. Kontoret kommer också att utformas med syfte att främja medarbetarnas hälsa och välmående.

– Idag ser vi att de arbetsplatsstrategiska frågorna ständigt är närvarande. Ledningsgrupper har börjat inse att kontorets attraktivitet och utformning blir allt viktigare för att möta vår tids arbetssätt. Med AMF Fastigheters nya kontor i Mood tar vi det ett steg längre. Utöver att utforma kontoret för att främja kreativitet, kulturbygge och samhörighet, skapar vi en miljö som medarbetarna ska må bra av att verka i, säger Hanna Mossfeldt, arbetsplatsstrateg och ansvarig för flytten, i en kommentar.

Det 1 400 kvadratmeter stora kontoret kommer att gestaltas enligt principerna inom neurodesign, som handlar om hur naturen, arkitektur, inredning och färger påverkar vår hälsa. Kontoret kommer att bestå av tre olika områden: en delvis öppen yta som vetter mot handels- och mötesplatsen Mood, en delad yta och en intern kontorsdel. Varje kontorsdel kommer att inredas enligt olika årstider med dess karakteristiska färger och former.

Designbyrån Merry Monday, som ansvarar för inredningen, är specialiserad på neurodesign.

– Neurodesign handlar om att använda sig av hjärnforskning för att skapa miljöer som främjar både välmående och prestation. För att trivas och faktiskt vilja vara på kontoret behöver vi utgå från hjärnforskning snarare än trender när vi utformar arbetsplatser. Det blir mer hållbart för både människan och planeten, säger Mia Öhrn på Merry Monday.

Fakta

Vad är neurodesign?

Neurovetenskap forskar på den fysiska miljöns påverkan på vår hjärna, det vill säga hur allt från natur, arkitektur, inredning och färger påverkar vår hälsa. Neurodesign är ett tvärvetenskapligt område som kombinerar den senaste hjärnforskningen med inredning, arkitektur och design.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan