Så överträffade renoveringen målen

Återbruk Vid ombyggnaden av Kronans Bryggeri i Majorna var miljökravet tydligt: återanvänd minst 70 procent av möbler och inredning.

Så överträffade renoveringen målen
Foto: Higab.

Miljöförvaltningen i Göteborg höll under lång tid till på det gamla bryggeriet från 1892 vid Karl Johansgatan. Från och med 2022 genomförde Higab en ombyggnad och anpassade lokalerna för att möta verksamhetens tillväxt och förändrade behov.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

För att minimera renoveringens klimatpåverkan satte miljöförvaltningen målet att 70 procent av alla möbler och inredning skulle användas på nytt eller återbrukas från andra lokaler.

– Tillsammans med Higab har vi arbetat för att recycla så mycket som möjligt. Inredning som dörrar, glaspartier och diskbänkar har återanvänts. Och gamla möbler har fortsatt att komma till användning. Det slutade med att återbruksgraden blev 87 procent, säger Ann-Charlotte Jakobsson, projektledare på miljöförvaltningen, i en kommentar.

Francisco Ormazabal Rodriguez, projektledare på Higab, betonar att den höga återbruksgraden tydligt visar hur hållbarhet är en viktig del av dagens fastighetsutveckling. Han nämner också en originalpelare som fått tillbaka sitt ursprungliga utseende.

– På gamla bilder kunde vi se att den var marmorerad, så vi har låtit en dekormålare återskapa det och samtidigt utsmycka den nedre delen i svart och guld. Nu skiner den igen, säger Francisco Ormazabal Rodriguez.

Foto: Higab.

Snabba beslutsvägar

Lokalanpassningen inkluderade nya ytor som fler mötesrum och arbetsplatser, telefonrum, ett gemensamt lunchrum och förbättrad klädförvaring.

Foto: Higab.

– Vi har fått ett fantastiskt fint hus med nya färger, former och material som vi själva har varit med och utformat. Det hade inte varit möjligt utan ett nära samarbete mellan hyresvärden och oss hyresgäster. Projektledarna har visat att de är modiga, nytänkande och uthålliga, helt i linje med det ledarskap och den kultur som vi vill se i Göteborgs Stad. Med det arbetssättet har vi lyckats bygga om huset på ett hållbart sätt, säger Anna Ledin, direktör på miljöförvaltningen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan