Så rundar leverantörerna Boverkets klimatdatabas

Klimatdeklaration Därför har produktspecifika EPD:er blivit en konkurrensfördel för byggbranschens underleverantörer.

Så rundar leverantörerna Boverkets klimatdatabas
Foto: Adobe Stock

Sedan 1 januari 2022 måste alla nya bygglovsprojekt som söker bygglov genomföra en klimatdeklaration och till deklarationerna behövs miljövarudeklarationer av de produkter och material som används i bygget, så kallade EPD:er. Ett sätt att få fram EPD:er är att använda Boverkets klimatdatabas. Men enligt bedömare är siffrorna där generiska och uppskruvade för att verkligen säkra klimatpåverkan. Därför lägger nu många underleverantörer mycket energi på att ta fram nya, produktspecifika, EPD:er för att ge mer exakta klimatdata kring sina produkter. Mer exakta klimatkalkyler har helt enkelt blivit en konkurrensfördel.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Ett bolag som kommit långt med att ta fram klimatdokumentation för sina produkter är VA- och VVS-leverantören Wavin. Företaget berättar att det dagligen får samtal från kunder och konsulter som efterfrågar produktspecifika EPD:er.

– Vi vet att de produktspecifika EPD:erna kan vara brytpunkten i många projekt och anbud, säger David Jirout, hållbarhetsspecialist på Wavin, i en kommentar.

Tror på succesiv skärpning av kraven

Det finns två sorters EPD:er – produktspecifika och branschspecifika. Även om det svenska lagkravet än så länge inte omfattar installationer har Wavin beslutat att ändå ta fram produktspecifika EPD:er. För även om den nya klimatdeklarationen i dag bara gäller nybyggnationer och inte kräver specifika gränsvärden är man på Wavin övertygade om att det kommer ske en successiv skärpning av kraven under de kommande åren.

– Vi vet att kraven kontinuerligt skärps så det gäller att hålla huvudet över vattnet tills vi har EPD:er på alla produkter, säger David Jirout.

Wavins produktspecifika EPD:er är baserade på tredjepartsverifierade livscykelanalyser. På Wavin konstaterar man också att produktspecifika EPD:er har en ytterligare fördel. Nämligen att de hjälper Wavin själva att utvärdera och optimera produktions- och leveranskedjan så att de kan minska produkternas klimatpåverkan. De produktspecifika EPD:erna kan enligt Wavin ge tydliga indikationer på var produktförbättringar kan göras.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan