H22: smarta och hållbara städer visar sina bästa lösningar

H22 H22 City Expo i Helsingborg är i full gång. Här visas allt från innovationer för smarta städer och forskning för att minska ensamheten.
Hållbart samhällsbyggnad har gjort några nedslag bland de många utställningarna.

H22: smarta och hållbara städer visar sina bästa lösningar
Varvsbron leder till Ocenhamnen i Helsingborg. Ett av de områden där H22 är koncentrerat till.

I utställningen Urban Brilliance på Hamntorget visar några av Europas mest hållbara städer varför de är just det.

Där delar Tallinn, Oslo, Köpenhamn, Valencia, Tammerfors, och Linz med sig av sina innovationer.

Tanken är att utveckla och inspirera till framtida samarbeten som gör världens städer mer hållbara.

 

Nicolai Riise visar projektet Recipe for future living. Mad Arkitekter har ritat och projektet ska ha en stor andel återbrukat material, bland annat stålbalkar och fönster.

Smart, men inte digitalt, i Oslos paviljong

– Vi är den minst digitala stadsutställningen, säger Nicolai Riise, vd för Mad Arkitekter, glatt och hälsar välkommen in i Oslos paviljong.

Tidigare European Green Capital-vinnaren Oslo visar sin Dugnad-utställning. De ställer ut fyra modeller som demonstrerar olika lösningar för mer hållbar stadsutveckling: Kristians Augusts gate 13 och Recipe for Future Living är återbrukskoncept, modulbyggnaden Festiviteten är ett restaureringsprojekt och WoHo Berlin är ett som återanvänder trä för att minska byggnadens klimatavtryck.

 

Aleksei Jersovski, på Bikeep, berättar om parkeringssytemet som laddar elcykeln under tiden cykeln är parkerad. Det skickar också ut notis till larmbolag om någon försöker bryta upp låset. Till höger: en av Starships robotar för till exempel matleveranser.

Uppkopplat i Tallinn

Tallinn utsågs nyligen till European Green Capital 2023. I deras paviljong är det mera digitalt och tekniskt.

Här visar 10 företag sina lösningar som ska underlätta för städerna i deras gröna omställning.

Här finns till exempel uppkopplade bikupor som drivs av solceller, pantsystem för take-away-muggar och matlådor, komposterbara möbler, smart parkering för cyklar och självkörande robotar som levererar mat.

 

Klimatanpassning och säkerhet

Köpenhamn visar bland annat smarta lösningarna för klimatanpassning och användningsområden för robotar och AI i den offentliga sektorn.

Tammerfors demonstrerar skalbara, datadrivna lösningar inom säkerhetsteknik och IoT-lösningar. De presenterar också en IoT-plattform för styrning av utomhusbelysning och övervakning av utomhusområden i stadsmiljö.

Social hållbarhet och robotar

2020 lanserade Valencia Missions 2030, en styrningsmodell baserad på innovativa uppdrag med stöd från EU och som syftar till att förbättra människors liv.

Under Urban Brilliance visar man projekt som förbättrar hållbar konsumtion och som arbetar för att återhämta och utöka grönområden.

I Linz paviljong finns Creative Robotics och andra projekt från Fashion & Technology, två fakulteter på Arts University i Linz. Boston Dynamics robothund är på plats.

 

Paviljongen blir är cirka 11 meter hög och 6 meter i diameter. Efter H22 kommer den att monteras ner och återvinnas.

Plastpaviljongen på plats

I Oceanhamnen tornar den klarröda paviljongen upp sig. Den är byggd av 4 000 returbackar och ingår promenadstråket People’s Walk.

Den är utformad av arkitekturstudenterna Alva Stenlund, Alexander Johnsson, Kristina Striewe, på LTH, Lunds Tekniska Högskola. En del av flaskorna står tomma och erbjuder besökarna att lämna sitt budskap i en slags flaskpost.

 

Serneke uppmuntrade till återbruk: ta en bok eller stickling och lämna sådant du själv inte inte behöver.

Utforskar ensamhet och boende

Alone Together är ett forskningsprojekt mellan Helsingborgs stad, Lunds universitet, Malmö universitet, Serneke, Sustainable innovation och Öresundskraft.

Med hjälp av finansiering från Vinnova ska projektet fördjupa sig i boendeformer för ensamhushåll i framtiden och titta närmare på frågor som hur påverkar den fysiska miljön vårt välmående och vår upplevda ensamhet?

I Oceanhamnen hade Serneke öppnat upp Framtidens vardagsrum med mer information om forskningen och visade även andra projekt med fokus på att minska ensamheten.

 

Granitors visningslägenhet är flexibel, där bottenplan ses som mer öppen och offentlig – lämplig för till exempel hemarbete och möten med kolloger och kunder.

Lägenhet för fritid – och arbete

Granitors visningslägenhet har tagit fasta på möjligheten att ha en mer offentlig del på bottenplan. Kanske för hemarbete och jobbmöten?

Den privata delen finns en trappa upp. Lägenheten har också fått smart teknik, som kan styras med en smartphone.

  

Hämtar fler artiklar
Till startsidan