Ukraina i fokus på H22:s FN-konferens

H22 Stadsexpot H22 har startat och inledde starkt med FN-konferensen H22 +50 Sessions.
Den handlar om att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 på en lokal nivå. 
Men även Ukraina stod i fokus.

Ukraina i fokus på H22:s FN-konferens
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, lyfte vikten av innovation och uppmanade alla att börja agera. Foto: The City of Helsingborg/Freddy Billqvist

H22 +50 Sessions, ja det är en blinkning till det kommande internationella klimatmötet Stockholm+50, handlar om smarta, hållbara och inkluderande städer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Arrangemanget bjöd in världens städer att utforska metoder för att accelerera arbetet med att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 på en lokal nivå. Bland talarna, och i publiken, fanns deltagare från flera världsdelar.

    Arrangör är Helsingborg tillsammans med UNECE, FN:s ekonomiska kommission för Europa.

    Matilda Ernkrans, biståndsminister, talade på invigningen.

    Ministerns inledning på H22 +50 Sessions

    – Det är en ära att vara här och öppna den här konferensen. Framtiden är gemensam och vi måste utforma den tillsammans, sa biståndsminister Matilda Ernkrans (S), som var en av invigningstalarna.

    Hon pratade också om utmaningarna idag, som till exempel att kriget i Ukraina kan medföra brist på vissa livsmedel, och vikten av att förändringarna måste ske lokalt om vi ska klara av målen i Agenda 2030.

    Gulnara Roll, regional adviser forests, land and housing division, UNECE, pratade om återuppbyggnaden av Ukraina.

    Gulnara Roll.

    – Vi ser redan hur praktiska frågor lyfts, som till exempel hur material kan återbrukas för att bygga upp städerna igen. Där finns mycket att lära av städer och aktörer som jobbat mycket med det. I Oslos utställningspaviljong här utanför är det fokus på återbruk.

    ”Vi befinner oss i en humanitär kris”

    Sedan var det dags för konferensens särskilda huvudtalare, Ihor Korkhovyi, Deputy Minister for Communities and Territories Development of Ukraine on European Integration. Han medverkade på länk från Ukraina.

    – Vi spiller blod i kampen mot Ryssland och ert stöd är oerhört viktigt för oss. Hundratusentals bostäder har förstörts i kriget, liksom vägar, annan infrastruktur och skolor. Vi befinner oss i en humanitär kris. Många har inte tillgång till el eller rent vatten. Vi gör vad vi kan för att återställa våra städer, ibland under beskjutningar från rysk militär, sa han.

    Ihor Korkhovyi, Deputy Minister for Communities and Territories Development of Ukraine on European Integration, deltog på länk.

    Behöver hjälp för att genomföra återuppbyggnaden

    Han berättade också att Ukraina har en plan för återuppbyggnaden, men att landet behöver stöd från internationella experter för att kunna genomföra den så småningom.

    – Vi är öppna för internationella samarbeten kring hållbarhet och återuppbyggnaden av vårt land. För vi ska återuppbygga vårt land.

    Varför går omställningen så långsamt?

    –Invånarna i Ukraina är modiga och vi måste också vara det, sa nästa talare, Fedra Vanhuyse, head of division societies, climate and policy support, Stockholm Environment Institute, SEI.

    Hon ställde frågan till publiken varför den hållbara omställningen går så långsamt.

    Ett av svaren hon fick var att det handlar om brist på kommunikation och information när det kommer till vad vi kan påverka och hur bråttom det är.

    – Men vi pratar, skriver och rapporterar massor om det. Vi behöver inte nödvändigtvis mer information, utan bättre och till rätt personer.

    Fedra Vanhuyse, Stockholm environment institute, SEI.

    Uppmanade till mod

    Hon sa också att en del åtgärder i omställningen faktiskt inte är komplicerade.

    – Att minska konsumtionen till exempel. Där kan alla göra något. Städer kan se till att kollektivtrafiken fungerar så att invånarna inte behöver ha egen bil och invånarna kan till exempel handla second hand. Det svåra är att få alla att känna ansvar.

    Hon uppmanade alla att vara modiga.

    – Vilka löften kan ni ge idag? Kan ni lova att skänka pengar till välgörenhet? Kan ni dela med er av kunskap och teknik?

    Moderator var journalisten Lydia Capolicchio.

    H22 + 50 Sessions följs idag, onsdag, av konferensen Dialogue of eminent experts.

     

    Samtliga foton: The City of Helsingborg/Freddy Billqvist

    Här finns mer information om H22.



     

     

     

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan