Amanda Borneke är årets unga samhällsbyggare

Utmärkelser Återbruksprofilen Amanda Borneke får årets Clarence Morberg-pris. För Miljö & Utveckling berättar hon om vilka de viktigaste stegen mot klimatanpassat byggande är, och avslöjar vilka hon tycker borde få ta emot utmärkelsen framöver.

Amanda Borneke är årets unga samhällsbyggare
Amanda Borneke. Pressbild: Anna Thorbjörnsson

Årets unga samhällsbyggare är Amanda Borneke. Clarence Morberg-priset delas ut av Samhällsbyggarna, vars vd Lars Strömgren säger så här:

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  – Hon inspirerar hela branschen att göra rätt.

  Är efterfrågad återbruksexpert på Sweco

  Amanda Borneke prisas för att hon driver på hållbarhetsarbetet med fokus på återbruk och cirkulär ekonomi. Hon arbetar som specialist på cirkulär ekonomi på Sweco, har en stor följarskara på sociala medier och är ofta anlitad som talare på olika evenemang.

  – Det vi gör för att klara klimatmålen måste bygga på fakta och goda argument. Men för att nå ut behövs en extra push. Den som för fram budskapet måste vara trovärdig och grundad i såväl utbildning som yrkeskunnande. Och effekten blir ännu större om personen också har förmågan att väcka känslor, entusiasmera och skapa en berättelse kring frågorna. Amanda Borneke är en perfekt storm av alla dessa egenskaper, säger Lars Strömgren i ett uttalande.

  Det vi gör för att klara klimatmålen måste bygga på fakta och goda argument. Men för att nå ut behövs en extra push.

  /blockquote>

  Amanda Borneke: Vill krossa återbruksmyter

  Amanda Borneke är känd för sitt engagemang inom området cirkularitet.

  När känner du att du verkligen lyckas göra skillnad?

  – I min roll som återbrukskonsult, eller när jag föreläser om cirkulär rivning. Det är då jag får en chans att krossa återbruksmyter, jobba operativt med hållbarhetsarbete samt inspirera andra att göra likadant, säger hon till Miljö & Utveckling.

  Vilka är de viktigaste stegen mot en mer klimatanpassad byggsektor?

  – Vi måste börja se återbruk som utveckling av det som redan är byggt. Avfall är ett koncept som bara människor på vår planet har, alla andra varelser är en del av ett kretslopp. När vi förstår att det finns inget avfall, bara resurser, då får vi snurr på den cirkulära affären på riktigt. Återbruk är det smartaste sättet att behålla lönsamhet, samtidigt som byggsektorn håller sig klimatneutral.

  Och slutligen, vilka tycker du borde få Clarence Morbergpriset framöver?

  – Mustafa Sherif, Sandra Mobaraki och Vania Khairallah.

  Juryn om Amanda Borneke: Kreativ opinionsbildare

  Juryns motivering: Samhället står inför enorma nödvändiga förändringar. För att lyckas med den omställningen behöver hela samhällsbyggnadssektorn förebilder som ger rätt fokus på hållbarhetsfrågorna. Amanda Borneke är en sådan person. Med kunskaper och ett stort driv har hon lyft cirkulär ekonomi och återbruk i och utanför branschen. Entusiasmerande föreläsare, kreativ opinionsbildare på sociala medier och i poddradio, kunnig specialist på cirkulär ekonomi på Sweco. Alla sidor av Amanda Borneke tjänar som inspiration. Det gäller inte minst för branschens unga talanger. Därför tilldelas hon Clarence Morberg-priset 2021.

  Amanda Borneke är en av talarna på konferensen Hållbart samhällsbyggande, som i år har temat cirkulär ekonomi i bygg och planering. Då kommer hon tala om framgångsnycklar som låst upp industriellt återbruk.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan