1600-talshus får nya klimatrutor: ”Snabbt och enkelt”

Energi Nu installeras 437 klimatrutor i Radehska huset på Norra Hamngatan, ett av Göteborgs äldsta hus. Syftet är att förbättra inomhusklimatet utan att påverka byggnadens estetik.
– Arbetet går snabbt, är enkelt och ger stora energibesparingar, säger Jessica Säfström, fastighetsförvaltare på Higab, till Hållbart Samhällsbyggande.

1600-talshus får nya klimatrutor: ”Snabbt och enkelt”
Radehska huset på Norra Hamngatan. Foto: Higab.

Göteborgs kommunala fastighetsbolag Higab förvaltar flera av stadens kulturhistoriskt värdefulla byggnader, bland annat Radehska huset från 1699. Byggnaden, som tidigare var tull- och packhus i nästan 140 år, har senare använts som kontorslokaler för Göteborgs hamn.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Nu ska fastigheten få ett bättre inomhusklimat och bättre bullerdämpning, samtidigt som de nuvarande fönstren bevaras, genom installation av klimatrutor.

    – Det är en enkel åtgärd där ett extra glas monteras på insidan av fönstret. Arbetet går snabbt, är enkelt och ger stora energibesparingar. Dessutom är det betydligt billigare än att byta ut de gamla rutorna, säger Jessica Säfström, fastighetsförvaltare på Higab.

    Tystare inomhusmiljö

    Arbetet med att montera 437 klimatrutor pågår i husen på Norra Hamngatan 8–10, som byggdes 1669 respektive 1963. Installationerna sker parallellt med en omfattande grundförstärkning och ett stambyte av värmesystemet. När alla rutor är på plats beräknar Higab att värmeförlusten kommer att minska med cirka 8 procent och att inomhusmiljön blir tystare genom dämpat buller.

    Provmontage med klimatruta på Åvägen 17. Det enda som avslöjar är den tunna täcklisten runt om. Foto: Higab.

    Metoden med klimatrutor innebär att en stålram med isolerglas värms upp och vulkas fast innanför varje fönster. Sedan ramas det in med en tunn täcklist i samma färg som fönstret. Hela processen tar mindre än en timme.

    – Det är en stor utmaning att klimatanpassa äldre byggnader som har bevarandeskydd då insatsen inte ska inverka på huset. Det här är vårt första projekt med klimatrutor och faller det väl ut är målet att vi ska kunna genomföra samma anpassning i fler av våra hus och på så sätt bidra till stadens klimat- och miljömål, avslutar Jessica Säfström.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan