Byggnads kräver särskild riskbedömning på byggarbetsplatser

CORONA Många byggarbetsplatser håller öppet som vanligt. Nu har Byggnads tagit fram riktlinjer för att förhindra smittspridning på arbetsplatserna.

Byggnads kräver särskild riskbedömning på byggarbetsplatser
Johan Lindholm Foto: Terese Perman

Enligt ett pressmeddelande från Byggnads kräver fackförbundet att varje arbetsplats gör en särskild riskbedömning till följd av Covid-19.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Den ska göras av arbetsgivaren tillsammans med skyddsombud eller det regionala skyddsombudet. Följer inte arbetsgivarna myndigheternas föreskrifter och rekommendationer kan fackförbunden lägga skyddsstopp enligt Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Byggarbetare har ingen möjlighet att arbeta hemifrån. Därför är det så viktigt att företagen följer de föreskrifter och rekommendationer som finns och gör sitt yttersta för att motverka smittspridning, säger han i en kommentar.

Byggnads riktlinjer för att hindra smittspridning på arbetsplatserna

• Alla ska kunna äta och byta om med avstånd som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, exempelvis genom att möblera om eller äta och byta om i skift.

• Hålla möten utomhus.

• Säkerställ tillräckliga möjligheter för de anställda att tvätta händerna med tvål och vatten och för att använda handsprit.

• Arbetsgivaren ska sätta upp information om vad som gäller på arbetsplatsen när det gäller åtgärder mot smittspridning som riktar sig till anställda, personal, kunder och andra besökare. Dessa rutiner kan behöva översättas till en rad olika språk beroende på hur det ser ut på arbetsplatsen.

• Tydliga rutiner för vad som gäller för anställda som är sjuka. Vid minsta symptom ska den anställde stanna hemma. Arbetsgivaren ska tydligt informera de anställda och omedelbart skicka hem den som blir sjuk på arbetsplatsen.

• Utökade städrutiner på arbetsplatsen.

• Undersök möjligheten för anställda att undvika resor i arbetet eller att förskjuta arbetstiden så att resor inte behöver göras i rusningstid.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan