De prisades av Sveriges Arkitekter

ARKITEKTUR Bra dialogprocesser med invånarna, motståndskraftig landskapsarkitektur och en fantastisk boendemiljö på en plats som tycktes omöjlig att bygga på. Det var några av motiveringarna när Sveriges Arkitekter delade ut 2019 års priser.

De prisades av Sveriges Arkitekter
Fokus Skärholmen. Uppdragsgivare: Stockholms stad, projektchef: arkitekt SAR/MSA Karin Ahlzén, exploateringskontoret Foto: Nyréns

Det blev Fokus Skärholmen som blev 2019 års vinnare av Sveriges Arkitekters Planpris.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Fokus Skärholmen är ett exempel på hur bra det kan bli när flera förvaltningar jobbar med en tydlig ambition och tar med invånarna i lokala dialogprocesser. Det har gett kunskap att peka ut framtidens attraktiva lägen redan i dag och kraft att driva sin vision, säger tf förbundsdirektör Elisabet Elfström i en kommentar.

Priset togs emot under Arkitekturgalan på Konserthuset i Stockholm den 10 mars.

Landskapsarkitektur som står emot skyfall och hetta

Under galan fick även Stockholms stad och arkitekterna på AJ Landskap ta emot 2019 års pris i landskapsarkitektur för sitt arbete med Norra Djurgårdsstaden.

Jaktgatan och Lövängsgatan, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm.
Foto: Lennart Johansson.

– Landskapsarkitektur är en nyckel för att skapa det trivsamma och aktiva ”livet mellan husen”. Landskapsarkitekter kan med sin expertkompetens också bidra till miljöer som är motståndskraftiga mot skyfall, stark hetta och annat som följer med klimatförändringarna. Årets vinnare är en inspirerande förebild, säger förbundsordförande Tatjana Joksimović i en kommentar.

Även Riksbyggens projekt Brf Viva fick ta emot ytterligare en utmärkelse, för årets bästa byggnad.

Vinnare av Kasper Salin priset 2019. Brf Viva, Göteborg. Arkitekt: Malmström Edström. Foto: Ulf Celander.

Ur motiveringen:
Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg belönas för dess formkänsla, variation i rymd och ljus liksom för att arkitekter och byggföretag har lyckats skapa en fantastisk boendemiljö på en plats som tidigare tycktes omöjlig att över huvud taget bygga på.

 

Läs mer här

Hämtar fler artiklar
Till startsidan