Grönt byggande en viktig valfråga

Klimatarbete Koldioxidutsläpp rankas som den främsta frågan inom hållbarhetsområdet. Trots det har sju av tio svenskar inte sett eller hört politiker prata om bygg- och fastighetsbranschens utsläpp eller klimatarbete.
Det visar en ny undersökning från SGBC.

Grönt byggande en viktig valfråga
Nästan hälften svarar att hållbart byggande är en viktig fråga i riksdagsvalet. Foto: Adobe Stock

SGBC, Sweden Green Building Council, har släppt sin årliga studie över svenskarnas kunskap och attityder om bygg- och fastighetsbranschen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Fakta

Undersökningen

Undersökningen heter Kunskap och attityder kring bygg- och fastighetsbranschen. Den har genomförts av Novus på uppdrag av Sweden Green Building Council under maj 2022. Syftet är att årligen undersöka allmänhetens kunskap och attityder kring miljöfrågor inom stadsbyggnad samt bygg- och fastighetssektorn.

Med kommande riksdagsval, och ett förändrat säkerhetsläge, är hållbarhet och politikernas prioriteringar viktiga frågor enligt Novus-undersökningen.

Koldioxidutsläpp den viktigaste frågan

Koldioxidutsläpp rankas som den främsta frågan inom hållbarhetsområdet. Trots det har drygt sju av tio inte sett eller hört politiker prata om bygg- och fastighetsbranschens utsläpp eller klimatarbete.

Fyra av tio är även oroade över att hållbarhetsarbetet i Sverige ska stanna av på grund av säkerhetsläget.

Branschens klimatarbete lyfts som en viktig fråga

Undersökningen visar att grönt och hållbart byggande står högt på agendan för svenskarna: nära hälften svarar att frågan är viktig inför kommande riksdagsval. Nära fyra av tio anser också att bygg- och fastighetsbranschens utsläpp och klimatarbete är en viktig fråga.

Alexandra Kriss. Foto: SGBC

– Årets Novus-undersökning visar att en majoritet av svenskarna anser att bygg- och fastighetssektorn har störst ansvar för att minska de egna utsläppen i Sverige. En av de stora utmaningarna för branschen är att renovera och hållbarhetsanpassa det befintliga fastighetsbeståndet, då 90 procent av de svenska byggnaderna kommer att stå kvar år 2050, berättar Alexandra Kriss, kommunikationsansvarig SGBC.

Fyra av fem ser sig som miljömedvetna

83 procent av svenskarna betecknar sig som miljö- och klimatmedveten och många vill såväl bo som arbeta i en miljöcertifierad byggnad.

Trots att en så stor andel av de tillfrågade anser sig vara klimatmedvetna är det fortfarande låg kunskap om de miljöcertifieringar som finns för byggnader, till skillnad mot miljömärkningen Svanen som hälften av svenskarna känner till.

”Här har politikerna en möjlighet till förbättring”

Baserat på undersökningen anser också sex av tio svenskar att det är politiker som har störst möjlighet att påverka framtiden avseende hållbara byggnader och bostäder.

Lotta Werner Flyborg. Foto: SGBC

– Koldioxidutsläpp rankas som den främsta frågan inom hållbarhetsområdet och det politikerna bör ha fokus på inför riksdagsvalet. Undersökningen visar tydligt att det fortfarande finns en stor okunskap om bygg- och fastighetsbranschens arbete och vilka förbättringsmöjligheter som finns. Här har politikerna och vår bransch ett ansvar och en möjlighet till förbättring, säger Lotta Werner Flyborg, vd SGBC.

Här kan du läsa hela undersökningen.

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan