Här får kantsten nytt liv: ”Återbruksmarknaden är stekhet”

Återbruk Tidigare har gammal kantsten ofta hanterats som avfall. Nu återbrukar Zurface natursten i stor skala. Senast återvanns över 1700 meter kantsten från Tegelbacken i centrala Stockholm.
– Det rör sig om tiotusentals ton sten varje år som nu kan återanvändas i stället för att slängas, säger bolagets vd Eric Waxin, till Hållbart Samhällsbyggande.

Här får kantsten nytt liv: ”Återbruksmarknaden är stekhet”
Eric Waxin, vd på Zurface.

När Stockholms Stad omgestaltar området kring Tegelbacken levererar Zurface all natursten till projektet och återvinner 1700 meter gammal kantsten. I stället för att slängas används stenen på nytt, en lösning som ersätter tidigare praxis där den ofta betraktades som avfall.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – Det gör det antagligen till det hittills största återbruksprojektet av kantsten i Sverige. Så här gjorde man inte förut och vi har mött ett enormt intresse sedan vi lanserade vårt erbjudande förra året, säger Zurfaces vd Eric Waxin.

    Han påpekar också att det finns ett stort intresse för återbrukad natursten, men att många saknar kunskap om vad som kan göras med stenen när trappor eller fasader rivs.

    – Återbruksmarknaden är stekhet, säger han.

    Tidigare har det förekommit att gatsten har återanvänts i vissa fall, men Zurface har börjat köpa in, tvätta, sortera och sedan åter sälja all typ av natursten. För det är bolaget också nominerade till priset ”Årets Återanvändare” på Återvinningsgalan den 28 november.

    – Det råder brist på natursten i Sverige och Europa, och att köpa in sten från Kina är i de allra flesta fall uteslutet. I det läget borde det vara en självklarhet att återbruka redan producerade stenprodukter. Det gör oss alla till vinnare, oavsett vem som vinner på galan, säger han.

    Tegelbacken förbinder Kungsholmen, Norrmalm och Gamla stan. Den nuvarande utformningen kommer från 1960-talets stadsplanering, då man prioriterade utrymme för biltrafik. Sedan 1990-talet har trafiken nästan halverats, vilket öppnar upp för att omvandla trafikytor till platser för människor, med två grönskande parktorg, en upprustad kaj och nya sittplatser vid vattnet.

    – Det är en komplex utmaning att bygga om medan bilar, cyklar och gående inte ska påverkas i någon större grad. Där behöver vi Zurface expertis och leveranssäkerhet. Jag känner mig säker att produkterna kommer hålla väldigt hög kvalitet och stämma överens med de kravställningar som gäller och det är helt avgörande i ett sådant här projekt, säger Mattias Odelby på JVAB som utgör arbetet åt Stockholms Stad.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan