Här kopplas stadsutveckling och social rättvisa samman

SOCIAL HÅLLBARHET Projektet Just Positive Energy Planning Processes (Just PEPP) har fått 12 miljoner kronor i stöd från EU.

Här kopplas stadsutveckling och social rättvisa samman
Workshop med ungdomar. Foto: White Arkitekter

White Arkitekter har utvecklat tjänsten Positive Energy Planning Process (PEPP) för att integrera energi i stadsplaneringen. I Just PEPP, ett samarbetsprojekt mellan forskare och aktörer från Sverige, Norge och Nederländerna, undersöks även sambandet mellan hållbar stadsutveckling och social rättvisa. Nu har projektet beviljats 12 miljoner kronor i EU-stöd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Projektet inkluderar två svenska områden med socioekonomiska utmaningar: Vivalla i Örebro och Hällefors.

  – Varje område har unika socioekonomiska utmaningar som sträcker sig från geografisk isolering till en åldrande befolkning och människor med migrationsbakgrund. Vi ska utforska nya metoder för att utveckla skräddarsydda lösningar för ökad energieffektivitet och fossilfria transporterbjudanden. Ett initiativ som inte bara ska vara för, utan också medskapas med de människor som bor i de berörda områdena, säger Per Carlborg, projektledare för Just PEPP och universitetslektor vid Örebro universitet, i en kommentar.

  Förutom Örebro universitet och White Arkitekter är också Örebro Region, NCC, Örebrobostäder och Hällefors Bostad involverade. Internationellt inkluderar medlemmarna Utrecht University, Inland Norway University of Applied Science och Climate Alliance.

  – Det är otroligt glädjande att projektet fått dessa medel från EU. Det kritiska klimatläget gör att våra städer måste ställa om nu – och för att lyckas med det krävs kunskap och välbeprövade strategier. Energi är en stadsutvecklingsfråga och det känns både spännande och viktigt att väva in den sociala hållbarheten ytterligare i PEPP, vår process för utveckling av energipositiva områden, säger Lise-Lott Larsson Kolessar, hållbarhetsspecialist på White Arkitekter.

  Utöver Vivalla och Hällefors kommer projektet även genomföras i Norge och Nederländerna.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan