Höjt investeringsstöd för hyres- och studentbostäder

BOSTADSPOLITIK För att minska risken för fallande bostads­investeringar, färre byggda bostäder och minskad sysselsättning inom byggbranschen föreslår regeringen en förstärkning av investeringsstödet under kommande år. Välkommet men inte tillräckligt enligt Hyresgästföreningen.

Höjt investeringsstöd för hyres- och studentbostäder
Foto: Adobe Stock

Enligt ett pressmeddelande från regeringen innebär förslaget att det nuvarande investeringsstödet höjs från 7,5 miljarder till 9,3 miljarder kronor under 2021 och att anslaget ökas med 1,1 miljarder kronor under 2022 och med 1,9 miljarder kronor under 2023.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

    Höjningen välkomnas av Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

    –Det är viktigt att politiken skapar långsiktiga förutsättningar för ett bostadsbyggande till rimliga hyror. Att regeringen föreslår ett investeringsstöd på två miljarder är ett välkommet steg i rätt riktning, säger hon i en kommentar.

    Samtidigt vill hon se fler åtgärder för att rikta in bostadsbyggandet mot fler hyresrätter som normal- och låginkomsttagare har råd med och föreslår att:

    • Staten medverkar i finansieringen av nya hyresrätter genom
      – topplån till låg ränta
      – investeringsstöd
      – generösare kreditgarantier
    • Kommuner med bostadsbrist planerar för bostadsbyggande och erbjuder rimliga mark- och exploateringsvillkor.
    • Att konkurrens, innovation och industrialisering i byggsektorn främjas.
    • Ett slopande av punkt 44 i januariavtalet ”Införandet av marknadshyror i nyproduktionen.

    – Det behövs fler bostäder för att trygga det försörjningsbehov som finns. Vi ser också att fler blir arbetslösa, får försämrad inkomst med anledning av varsel och uppsägningar som har kommit med anledning av coronapandemin. De konsekvenserna kommer vi att behöva hantera under lång tid. Så om det någonsin har funnits ett behov av hyreslägenheter till rimlig kostnad så är det nu, säger Marie Linder.

    Sedan investeringsstödet infördes 2016 har drygt 12 miljarder kronor beviljats för ca 35 800 bostäder i hela landet enligt regeringen.

     

     

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan