Husgrund i trä halverar koldioxidavtrycket

Klimatarbete Gjuten betonggrund har setts som en självklarhet i svenska husbyggen. Med stöd av Rise testar nu Derome AB en lösning där betongen ersätts med en husgrund i trä. Det är en lösning där beräkningar visar att koldioxidavtrycket kan halveras.

Husgrund i trä halverar koldioxidavtrycket
Trä och skumglas har goda egenskaper för en husgrund, säger Derome AB:s hållbarhetschef Anders Carlsson. Foton: Derome

En traditionell grund i Sverige anläggs med platta på mark i betong, cellplast och armering.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Bakom konstruktionen finns en tillverkning med stor klimatpåverkan. Enligt Naturskyddsföreningen står världens produktion av cement för 8 procent av de globala koldioxidutsläppen.

Forskningsinstitutet Rise och Derome AB har i en rad forskningsprojekt testat trä som ersättning för traditionella och mer klimatpåverkande material. I det senaste samarbetsprojektet utmanas något som bokstavligen setts som ett fundament i svensk byggstandard: betonggrunden.

Kan halvera koldioxidavtrycket

– Vi har redan lyckats byta ut väggar, tak och golv med hållbara lösningar av trä. Nu tar vi oss an grunden, och de tidiga hållbarhetsberäkningar som gjorts ser riktigt lovande ut, säger Magnus Falk, projektledare på RISE.

Lösningen som testas är en husgrund baserad på trä och skumglas. Det är en konstruktion som enligt Deromes egna beräkningar har cirka 50 procent lägre koldioxidavtryck än en traditionell betonggrund.

Trä och skumglas i grunden

Normalt är trä inte ett material som övervägs i konstruktioner på markytan. Men trä och skumglas har goda egenskaper för en husgrund.

– Båda materialen har lägre klimatpåverkan i tillverkningen än traditionella material. De väger också betydlig mindre än betong vilket underlättar både transporter och återbruk, och kräver ingen torktid på plats. Dessutom kan en stor del av produktionen göras i fabrik, säger Derome AB:s hållbarhetschef Anders Carlsson.

Projektet presenteras under årets Almedalsvecka

Han tillägger:

– Vi behöver självklart jobba vidare med processen för att kunna ta trägrunden i storskalig produktion, och det ska vi nu titta vidare på i höst.

Rise och Deromes samarbete kring trägrunden presenteras utförligare vid årets Almedalsvecka, där parterna medverkar i ett seminarium om Sveriges förutsättningar för ett mer klimatneutralt byggande.





Hämtar fler artiklar
Till startsidan