HSB Living Lab testar ny typ av fasad för att öka grönskan

Gröna fasader Det ska bli grönt uppåt väggarna när en ny typ av fasadpanel testas på HSB Living Lab.
Fasadpanelen är färdigpreparerad med fröer och tanken är att den ska göra det lättare för fastighetsägare att få in mer grönska bland sina hus.
Om ett år utvärderas projektet.

HSB Living Lab testar ny typ av fasad för att öka grönskan
Sixten Lundqvist från Greenworks och Liselott Bergkvist, Peabs regionchef för Bygg Bostad Väst inspekterar fasadpanelen. Foto: Paul Björkman

Det är Greenworks och Peab som, tillsammans med HSB Living Lab, undersöker innovativa lösningar för gröna fasader.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

I ett forskningsprojekt testas nu en ny sorts fasadpanel som är färdigpreparerad med växtfröer. Det ska göra monteringen enklare och mer kostnadseffektiv än traditionella växtprydda fasader.

— Panelerna bidrar med oumbärliga ekosystemtjänster till våra allt tätare städer, säger Per Berglund, grundare av fasadodlingsföretaget Greenworks.

Grönt är skönt – på flera sätt

Fasadpanelerna fördröjer dagvatten, reglerar temperatur och luftfuktighet och fungerar samtidigt som en oas för djur och insekter.

Syftet är att skapa ett levande material, förändra odlingsprocesser och förenkla montage genom växtpaneler med estetiskt tilltalande utformning.

– De nya väggarna vattnas med i första hand uppsamlat regnvatten, i andra hand gråvatten från HSB Living Lab och i sista hand med färskvatten, säger Per Berglund, grundare av Greenworks.

Tävling för att hitta innovativa lösningar

Det var när Peab arrangerade en tävling för innovativa lösningar för framtidens byggande som man fick upp ögonen för Greenworks fasadpaneler.

Vinnaren i tävlingen fick chansen att genomföra sitt projekt i HSB Living Lab, och Greenworks var redo att sätta i gång direkt när de vunnit.

–Det ska bli väldigt spännande att testa i praktiken. Vi har arbetat med växtfasader innan, men eftersom de kräver en odlingsexpert som planterar växterna på plats är det en ganska komplicerad lösning. Med Greenworks paneler kan en hantverkare montera panelen, precis som på vilken annan fasad som helst. Det gör monteringen enkel och mer kostnadseffektiv, säger Andreas Furenberg, teknikchef på Peab.

Utvärdering efter ett år

Nu installeras de första panelerna av levande material i HSB Living Lab och om ett år utvärderas resultatet.

Då ska förhoppningsvis Greenworks ha svar på flera praktiska frågor – som vilka arter som fungerar bäst, och vilka växter som riskerar att dra till sig ohyra.

Hur mycket skötsel kräver egentligen väggen och håller den sig verkligen vacker året om?

–Gröna levande fasader ett intressant och viktigt område för hållbara städer. Greenworks har tagit fram en innovativ lösning som både är smidig för fastighetsägare och bra för den biologiska mångfalden. Vi ser med spänning fram emot testerna, säger Emma Sarin, projektchef för HSB Living Lab.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan