Ledarskapspris för lönsamt träbyggande

Priset Hållbart Ledarskap, som förra året gick till Axfoods vd Klas Balkow, har tilldelats en ny vinnare. Enligt juryn går priset till en vd vars företag utmanat och förändrat en trögrörlig bransch i grunden.

Ledarskapspris för lönsamt träbyggande

Johan Knaust, vd på fastighetsbolaget K2A, tog på torsdagen emot priset Hållbart Ledarskap 2022 från Nätverket för Hållbart Näringsliv. I juryns motivering nämns bland annat att Johan Knaust utmanat en historisk trögrörlig bransch att ställa om.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Vi bestämde oss tidigt för att bygga i trä. När vi startade mötte vi mycket ifrågasättande och kritik. I dag har väldigt mycket hänt och de flesta har förstått potentialen i träbyggnader, säger Johan Knaust till Miljö&Utveckling.

Byggsektorn står för 20 procent av klimatutsläppen

Johan Knaust konstaterar att byggsektorn fortfarande står för 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Han säger till Miljö&Utveckling att han ser att bygg- och fastighetsbranschen tar vissa steg framåt, men menar att mycket mer behöver göras.

– Vår bransch behöver definitivt en spark i baken. Mycket har gjorts och mycket är på gång, men för att fastighetssektorn verkligen ska bli hållbar i tid behöver det ställas krav från politiken, säger han och berättar att K2A ska bli klimatneutralt redan 2027 – det vill säga om fem år.

NMC:s Jury motiverar också priset till Johan Knaust med att han vid sidan om låg klimatpåverkan från K2A:s byggnader också skapat en skalbar affärsmodell som varit mycket lönsam. Johan Knaust själv säger att han tycker att K2A nu hittat rätt modell och att framtiden mest handlar om att göra mer av samma sak.

– Det kan låta tråkigt, men vi har hittat vår modell. Vi tjänar pengar på ett hållbart sätt och nu handlar det mest om att skala upp. Det vill säga att bygga nyproducerade hyresrätter i trä.

Priset individuellt

Under prisutdelningen ville Johan Knaust helst fokusera på lagarbetet och det gemensamma arbetet på K2A. Priset är dock individuellt och går till Johan Knaust personligen för hans ledarskap. På scenen fick han frågan om hur han själv ser på mod och modigt ledarskap.

– För mig handlar mod att man tror på sig själv och på den idé man har. Det finns alltid många runt omkring en som har synpunkter på det man ska göra. Då gäller det att hålla fast vid sin linje så att alla vet vart man är på väg. Sen ska man förstås också lyssna och ta in relevanta åsikter.

På scenen räcktes priset över till Johan Knaust från förra årets vinnare av priset, Axfoods vd Klas Balkow, som sade att årets pris var ”mycket välförtjänt”. Under torsdagen delade NMC också ut priset Årets Hållbarhetsgärning där vinnaren blev Matmissionen, som är Stockholms Stadsmissions koncept för sociala matbutiker.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan