Naturvårdsverkets miljonstöd ska göra klimatförbättrad betong lättare att få tag på

Cirkularitet Naturvårdsverket ger miljonstöd till företag som bygger silos för lagring av slagg från ståltillverkning. Det ska göra att klimatförbättrad betong blir lättare att få tag på över hela Sverige.

Naturvårdsverkets miljonstöd ska göra klimatförbättrad betong lättare att få tag på
Naturvårdsverket ger genom Klimatklivet stöd till lagring av slagg för produktion av klimatförbättrad betong. Foto: Stock Adobe

Naturvårdsverkets Klimatklivet har beviljat åtta miljoner kronor i investeringsstöd till Thomas Betong AB och Betongindustri AB, som ska bygga 20 silos för lagring av slagg från stålindustrin. Genom nya betongrecept kan restprodukten slagg ersätta en del av den klimatbelastande cementen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Används till klimatförbättrad betong

Företagen som får miljonstödet planerar att bygga silos i tio län. Det möjliggör tillgång till klimatförbättrad betong även på mindre orter, skriver Naturvårdsverket.

– Vi ser nya tekniska lösningar som har effekt på flera delar av miljön och ekonomin. I en ökad cirkulär ekonomi används resurser på ett mer optimalt sätt, vilket minskar vår klimatpåverkan när nya bostäder byggs, säger Carl Mikael Strauss, chef Klimatklivsenheten för industri på Naturvårdsverket i ett uttalande.

Investeringsstöd till klimatsmart teknik

Naturvårdsverkets investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder har som mål att minska utsläppen av växthusgaser.

Klimatklivet har sedan starten 2015 fördelat åtta miljarder kronor till företag, organisationer och myndigheter. Den största andelen, 77 procent, har gått till företag, enligt Naturvårdsverket. Och de åtgärder som hittills fått stöd av Klimatklivet förväntas bidra med en årlig minskning av växthusgasutsläpp på minst 1,5 miljoner ton.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan