Flerbostadshus kan få grund av granit

BYGGMATERIAL Arkitekt Hans Eek arbetar för att hitta en lösning där husgrunder görs i granit istället för betong. Det största problemet enligt honom är att att det är få som har erfarenhet av att bygga med stengrunder idag.

Flerbostadshus kan få grund av granit
Byggnaderna ska ha en livslängd på minst 100 år enligt ETC Bygg. Illustration: ETC Bygg

Till de klimatpositiva hyresrätthus som ETC Bygg ska uppföra i Västerås, Växjö och Malmö jobbar arkitekt Hans Eek för att hitta en lösning där husgrunderna ska kunna göras i granit i stället för betong.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    –   Betong är ju inte precis klimatpositivt och fördelen med stora granitblock är att de väger lika mycket som betong. Vi har tänkt oss välisolerade grunder och där jobbar jag utifrån en hypotes med stora granitblock som skulle läggas under de bärande väggarna, berättar han.

    Granitblocken kommer från ett stenbrott i Bohuslän och ska enligt Hans Eek isoleras med cellglasisolering. Sedan används fyllnadsmaterial av skumglas till mellanrummen. För att få ett slätt golv läggs cellglasisolering även ovanpå grunden.

    Problemet enligt Hans Eek är att det är få som har erfarenhet av att bygga med stengrunder idag eftersom det är en äldre teknik. Och för husen i Västerås som påbörjats behövdes det pålas 16 meter ner till fast grund.

    –   Det gick inte att hitta någon konstruktör som var villig att ta på sig ansvaret för den ritningen så där blir det betong.  Men till husen i Växjö och Malmö räknar jag med att ha fått fram tekniken, säger han.

    Hur mycket större kostnad blir det jämfört med en betonggrund?

    –   Det är jämförbart, ligger på ungefär samma kostnad. Dessutom slipper man vänta på betongens torktid, säger Hans Eek.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan