Nytt verktyg beräknar klimatavtryck i realtid

Verktyg Bengt Dahlgren har utvecklat en verktygslösning som möjliggör noggranna beräkningar av klimatavtrycket vid installationer.
– Nu är det möjligt för konstruktören att få omedelbara svar i realtid, direkt vid ritbordet, säger Henrik Jönsson, hållbarhetschef på Bengt Dahlgren.

Nytt verktyg beräknar klimatavtryck i realtid
Henrik Jönsson, hållbarhetschef på Bengt Dahlgren.

I motsats till andra områden inom byggsektorn, saknas det för närvarande lagstiftning och riktvärden för installationsprodukter. Det är just därför som teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren valde att utveckla ett eget verktyg.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Installationer har hittills fått relativt begränsad uppmärksamhet, men det är uppenbart att vi behöver öka vår kompetens inom detta område. Även om det finns krav på klimatdeklarationer idag, står det klart att framtiden kommer att ställa ännu högre krav och specifika mål för att minska klimatpåverkan, säger Henrik Jönsson, hållbarhetschef på Bengt Dahlgren, till Hållbart Samhällsbyggande.

Vidare förklarar han att eftersom Bengt Dahlgrens verksamhet i hög grad handlar om att utforma olika installationslösningar, var de övertygade om att de kunde göra en meningsfull insats inom området.

Verktyget, som nu testas internt, visar miljöberäkningar i realtid – direkt i konstruktionsprogramvaran. Syftet är att eliminera överlämningar mellan avdelningar och i ställer låta konstruktörer vara med att ta datadrivna designbeslut.

– Till stor del har klimatberäkningar hittills varit en process som sker i efterhand. Ett designförslag skapas först och skickas sedan vidare till någon som utför klimatpåverkansberäkningar. Nu gör verktyget det möjligt för den enskilda konstruktören att få omedelbara svar i realtid, direkt vid ritbordet, avslutar Henrik Jönsson.

I stället för att använda schablonsiffror erbjuder verktyget en lösning som beräknar miljöeffekten av olika installationsmaterial ända ned på produktnivå. Det innebär att exakta siffror på koldioxidavtrycket blir en ny parameter i konstruktionsprocessen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan