Stockholm stads mål: Alla parkeringar ska ha laddstation 2030

Hållbara transporter Stockholm stad driver på för att elektrifiera alla delar av Stockholmstrafiken. Nu ska gratis parkering för elmotorcyklar uppmuntra fler att köra utsläppsfritt, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Stockholm stads mål: Alla parkeringar ska ha laddstation 2030
Daniel Helldén. Pressbild: Fredrik Hjerling

Stockholm stad försöker med olika åtgärder att minska trafiktrycket och avgaserna. Senast år 2030 ska samtliga parkeringsplatser i innerstan kopplas till en laddstation för någon typ av fordon.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Just nu genomför vi den största satsningen på elektrifiering som någonsin har gjorts i landet. Det ska vara enkelt att ladda i Stockholm, oavsett vilket fordon du använder, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad och talesperson för stadens grönblå styre i frågan, i ett uttalande.

Gratis laddplatser för elmotorcyklar

Daniel Helldén om varför satsningen är viktig:

– Vi vill bejaka alternativ som är bättre för klimatet och minskar bullret på stadens gator.

Redan nästa år kan Stockholm alltså bli först i Sverige med erbjuda avgiftsfria laddplatser som bara får användas av eldrivna motorcyklar och klass 1-mopeder. Men för att pröva det nya konceptet och skylta upp dessa laddplatser är tjänstemännen tvungen att kreativt klippa och klistra lite.

Uppfinner egna p-skyltar

– Vi kommer att kombinera skylten för laddplats, som vanligtvis används för bilar, med en skylt som begränsar parkeringen till motorcyklar och klass 1-mopeder. Det blir vi först med i Sverige, säger Daniel Helldén.

Läs mer om elmotorcyklar hos Sveriges motorcyklister.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan