Svenska banker sätter hållbarhetskrav mot byggbolagen

HÅLLBART BYGGANDE Sju svenska banker samverkar i ett gemensamt initiativ med för att bidra till en mer hållbar byggbransch. Gemensamma riktlinjer kommer implementeras hos respektive bank under slutet av 2021.

Svenska banker sätter hållbarhetskrav mot byggbolagen
Foto: Peter Nordahl / IBL Bildbyrå

Tillsammans ska Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SBAB, SEB, Sparbankerna och Swedbank tillsammans med bygg- och fastighetsbolagen bidra till en mer hållbar byggbransch.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Sedan tidigare har alla de medverkande bankerna processer för att motverka att bankens produkter och tjänster utnyttjas för ekonomisk brottslighet. Genom initiativet kommer de nu att ställa fler krav på låntagare.

– I kreditgivningen anger vi nu ännu tydligare krav på att bygg- och fastighetsbranschen ska säkerställa och kunna följa upp att deras leverantörer och underleverantörer uppfyller de regler och förväntningar som finns på en schysst och rättvis marknad. Tillsammans med hela bygg- och fastighetsbranschen vill vi jobba för att påverka i en positiv riktning.

Det säger Anders Gullesjö, ansvarig för affärsområdet Business Customers på Danske Bank i Sverige i ett pressmeddelande.

Gemensamma riktlinjer till bygg- och fastighetsbolag

Bankerna har kommit överens om gemensamma riktlinjer som ska beaktas i kreditgivningen till bygg- och fastighetsbolag. Dessa syftar bland annat till att säkerställa att låntagaren har kontroll över produktionen, uppnå ökad styrning över vilken arbetskraft som nyttjas i alla leverantörsled, samt se till att de underleverantörer som anlitas lever upp till gällande regelverk.

– Vi välkomnar alla initiativ som verkar för sunda konkurrensvillkor och en schysst byggbransch. Byggföretagen har nolltolerans mot fusk och oegentligheter på arbetsmarknaden. Ett hållbart samhällsbyggande förutsätter god samverkan mellan olika aktörer. Bankernas initiativ är en viktig pusselbit i detta gemensamma arbete, säger Catharina Elmsäter-Svärd, VD Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan