Tegeljätte ställer om – storsatsar på klimatsmart alternativ

Material Intresset för återbrukat och klimatsmart tegel är enormt, och detta märks tydligt hos Wienerberger som nu ställer om sitt största tegelbruk för att uteslutande producera sin koldioxid-besparande tegelserie.

Tegeljätte ställer om – storsatsar på klimatsmart alternativ
Det nya teglet minskade koldioxidutsläppen med 70-90 procent från produktionen.

Byggbranschen står inför allt striktare krav på miljöredovisning och minskning av koldioxidutsläpp, vilket kräver både vilja, verktyg och användning av klimatvänliga material för att uppfylla de nya standarderna. Som svar på dessa utmaningar har Wienerberger, Nordens största tegelföretag, beslutat att från den 1 maj i år helt avsluta produktionen av traditionellt fasadtegel vid sin största anläggning och i stället exklusivt producera deras miljövänligare alternativ.

– Som en del av tegelbranschen är vi väldigt medvetna om vår globala koldioxidutmaning och att vi självklart måste vara en del av lösningen. Därför investerar vi stort i utvecklingen av framtidens fasadtegel och dess produktion, säger Andreas Christensen, produktionsansvarig på Vesterled Teglværk och Regional Operation Director hos Wienerberger, i en kommentar.

På Wienerbergers största tegelbruk Vesterled i danska Sønderborg har det tidigare producerats både traditionella tegelsorter och den miljövänliga tegelserien LESS. Fördelningen har varit densamma sedan företaget lanserade den första versionen av det klimatvänliga fasadteglet för tre år sedan. Men från den 1 maj i år kommer Vesterled att övergå till att uteslutande producera LESS, vilket innebär att det kommer att användas 15 procent mindre råvara, biogasbränsle och att koldioxid-utsläppen reduceras med 70–90 procent under produktionen.

– I över 20 år har vi arbetat målmedvetet med energieffektivisering och minskning av koldioxidutsläpp. Med en riktad satsning och genom teknisk innovation, processoptimering och stora investeringar har vi kommit långt och nu går vi hela vägen genom att lägga om all produktion till LESS, säger Andreas Christensen.

Han förklarar att även om det kan verka offensivt att ställa om deras största produktionsenhet, så är det ett viktigt steg för att signalera att de vill driva den gröna omställningen och visa att de vågar ta ledarskap i frågan.

– Som Nordens största tegelföretag har vi ett ansvar att göra allt vi kan för att bidra till den gröna omställningen i byggbranschen på ett ändamålsenligt och ambitiöst sätt, avslutar Andreas Christensen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan