Tekniken som kan revolutionera solcellsmarknaden

Solenergi Det började som en idé för att spara pengar – och utvecklades till ett system för att utnyttja solenergi mer effektivt. Hållbart samhällsbyggande har pratat med Björn Jernström, hjärnan bakom den nya likströmstekniken.

Tekniken som kan revolutionera solcellsmarknaden
Björn Jernström, grundare Ferroamp.

Det började redan 2010 i en villa i Järfälla utanför Stockholm. Björn Jernström, som är utbildad civilingenjör med inriktning mot elektroteknik, såg en möjlighet att optimera den direktverkande elen till villan och därmed minska elnätsavgiften.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Ganska snabbt upptäckte han att tekniken lämpade sig bra för att koppla in solceller och batterier, och så småningom växte tekniken med likström fram, som idag är patenterad och utgör basen i företaget Ferroamp.

– Till en början handlade det egentligen om ren ekonomisk snålhet, men snabbt så utvecklades det till någonting mer, säger Björn Jernström till Hållbart Samhällsbyggande.

Stort intresse för tekniken

Och intresset för tekniken har växt stadigt. Totalt har företaget över 6000 installationer runt om i Sverige och de får hela tiden nya förfrågningar.

Björn Jerneström, som tidigare var vd för Ferroamp men klivit ner och nu fokuserar mer på teknik och affärsutveckling, säger att tekniken framför allt nyttjas av fastighetsägare för att fördela solenergi mellan byggnader.

– Det gör att solenergin kan utnyttjas mer effektivt då fastigheterna delar på energin. Om solenergin produceras på ett hus, så kan det effektivt flyttas till ett annat hus, säger han.

Ett nytt exempel är det kommunala Bostadsbolaget i Biskopsgården i Göteborg som har utrustat åtta kvarter, med sammanlagt strax över 1000 hyresbostäder, med lokala likströmsnät.

Där fungerar tekniken genom att produktionen av el i solpaneler lagras i stora batterier och fördelas och balanseras mellan låg och hög energiförbrukning i husen. Därigenom skapas ett eget elnät som flyttar strömmen mellan sina fastigheter efter behov. 

Hur lönsamt är det?

– Systemet gör att man inte behöver exportera lika mycket solel till det publika elnätet utan kan studsa tillbaka den till sina egna fastigheter, vilket gör att lönsamheten med att installera solceller ökar, förklarar Björn Jernström.

Vidare säger han att tekniken minskar dimensionen på kablar, vilket innebär att det krävs mindre koppar och aluminium än konkurrenter på solcellsmarknaden. Därtill säger han att systemet också innebär en ökad energisäkerhet.

– Om det blir ett strömavbrott på det publika elnätet, kan det här systemet leva sitt eget liv. Det blir ju allt viktigare, då vi blir mer och mer beroende av att vara uppkopplade, säger Björn Jernström.

Vad är din vision om tio år?

–  Då hoppas jag att den här tekniken är norm för hur man bygger nya installationer med solceller och batterier.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan