Bostadsministern pressas om bostadsbyggandet

Bostäder Regeringens beslut att stoppa det så kallade investeringsstödet för byggande av hyresbostäder och studentbostäder kommer nu att tas upp i riksdagen där bostadsminister Andreas Carlsson (KD) kommer att få svara på frågor. Kritiken kommer främst från Socialdemokraterna.

Bostadsministern pressas om bostadsbyggandet
Bostadsminister Andreas Carlson (KD). Foto: Regeringen, Adobe Stock

Boverkets beräkningar visar att det behövs 63 400 bostäder per år fram till 2030. Prognoderna för det kommande bostadsbyggandet är dock dystra. Myndigheterna konstaterar att bostadsbyggandet nu sjunker från rekordåret 2021, då det byggdes 67 800 nya bostäder, till sannolika 38 600 under året 2023, vilket är rekordlågt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Med Boverkets siffror i ryggen vänder sig nu riksdagsledamoten Leif Nysmed (S) till bostadsminister Andreas Carlsson (KD) och frågar hur regeringen tänker när den i budgeten abrubt beslutade avsluta investeringsstödet för bostadsbyggandet till årsskiftet.

  ”Regeringen lovade i ena stunden att alla ansökningar som lämnades in senast till årsskiftet 2021/22 skulle beviljas och sedan, när man lade sin budget, klipptes stödet helt abrupt av för alla de bostäder som inte hunnit behandlas till årsskiftet 2022/23”, skriver han.

  Fakta

  Det statliga investeringsstödet

  Det statliga investeringsstödet för byggande av hyresbostäder och bostäder till studerande infördes 1 januari 2017. Syftet med stödet är att öka bostadsbyggandet. Det stödbelopp som delas ut varierar mellan 3 800 och 6 600 kronor per kvadratmeter boarea och beror på var i landet fastigheten är belägen.

  Källa: Sveriges Allmännytta

  Utöver frågan om vilka skäl regeringen har till beslutet vill Leif Nysmed också veta vilka konkreta åtgärder regeringen tänker vidta för att öka bostadsbyggandet.

  Också den socialdemokratiska riksdagsmannen Markus Kallifatides (S) har skickat en interpellation där han vill veta om bostadsministern ser någon risk för att bostäder inte blir byggda i Stockholmsregionen som en konsekvens av stoppet av investeringsstödet den sista december.

  Sista svarsdatum för båda interpellationerna är den 24 januari.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan