Byggsatsen som trollar bort parkeringsplatser

STADSPLANERING I ett innovationsprojekt testas nu möjligheter att snabbt förändra hur städers gator används. Med en byggsats i trä ska gaturummen bli mindre bilcentrerade och skapa nya möjligheter för exempelvis lek, grönska och möten. Det är också ett försök att få ordning på de utskällda elsparkcyklarna.

Byggsatsen som trollar bort parkeringsplatser
Kocksgatan i Stockholm med byggsatsen. Bild: LundbergDesign

I ett innovationsprojekt som leds av ArkDes Think Thank testas just nu en byggsats som består av en grundplatta i trä och specialdesignade delar som placeras ovanpå plattan med funktioner från alltifrån laddstationer och parkeringar för elsparkcyklar till utegym och odling.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Det finns så mycket potential och utvecklingsmöjligheter kring vad gaturummet kan användas till. De senaste 60 åren har det varit självklart att planera våra städer utifrån bilen, men det är dags att börja designa gator för fler behov, exempelvis ett ökat behov av grönska och mötesplatser i staden, säger Daniel Byström, projektledare för projektet ”Street Moves” på ArkDes Think Tank i en kommentar.

Inspirationen för byggsatsen kommer enligt ArkDes från bland annat San Fransisco, där man testat möjligheten att hyra en del av gatan för att sedan möblera om den för att ge stadens invånare bättre möjligheter att använda det gemensamma utrymmet.

Exempel på byggsatsen som är designad av LundbergDesign på Götgatan i Stockholm.
Bild: LundbergDesign

Från och med den 17 september testas byggsatsen på Stockholms Framtidsgator som är Hälsingegatan (vid Gustav Vasa skola) och veckorna därpå Tjärhovsgatan (vid Katarina Norra skola), och Parmmätargatan (intill Eiraskolan).

Förutom Stockholm är även Umeå, Helsingborg och Västervik med och utvärderar byggsatsen.

 

 

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan