Festival bjuder in alla att delta i stadens utveckling

Stadsutveckling Festivalen Open House är en chans för alla, som är intresserad av hållbar samhällsplanering, att ta tempen på huvudstaden. Många av de objekt som visas upp har hållbarhetsfokus, enligt festivalens projektchef Joanna Messmer.

Festival bjuder in alla att delta i stadens utveckling
Guidad visning. Skyfallsåtgärder i Rålambshovsparken i Stockholm. Foto: Urbio

Festivalen Open House Stockholm arrangeras i Storstockholmsregionen 1-3 oktober. Då får allmänheten möjlighet att gå gratis guidade visningar och ta del av 50 unika byggnader och platser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Skyfallsåtgärder visas upp

Festivalen lyfter på olika sätt både den hållbara stadsutvecklingen och klimatfrågan.

Fakta

Här är det öppet hus-visningar

  • Hållbart:

Regnparken och skyfallsdammen –  det här är första gången Stockholm stad gör omfattande åtgärder för anpassning till extrema regnmängder i en central park. Projektet finansieras med stadens klimatinvesteringsmedel och har fått stöd från Boverkets projekt ”Grönare städer. Adress:  Smedsuddsvägen 6, Stockholm.

Byggemenskapen i Understenshöjden – Stockholms första ekologiska småhusområde. Adress: Understensvägen 29, Johanneshov.

  • Klassiskt:

Sergelhusen – upplev platsen efter många års stora renoveringar. Adress: Malmskillnadsgatan 36, Stockholm.

Kungliga väntsalen på Stockholms Centralstation. Adress: Centralplan 15, Stockholm.

Skönstaholm – ett av Sveriges finaste exempel på folkhemsarkitektur uppfört i början av 1950-talet. Adress: Söndagsvägen 40. Farsta.

  • Modernt:

Slussens nya bussterminal – kika in i den nya vänthallen stor som tre fotbollsplaner. Adress: Klevgränd 6, Stockholm.

Slakthusområdet/Globen – ett kvarter i omvandling. Adress: Hallvägen 9, 121 62 Johanneshov

  • Barnsligt

Lilla Kvarnholmen – temalekplats skapad av konstnären Tor Svae som visar det gamla industriområdet Kvarnholmen i miniatyr. Adress: Rågvägen 12, Nacka.

På festivalens hemsida finns fler programpunkter, tider och information om anmälan. Alla programpunkter ska gå att nå med kollektivtrafik.

 

– Flertalet av de objekt som visas upp har hållbarhetsfokus. Där är exempelvis Vasakronans byggnader och projekt i framkant. Det satsas också extra i år genom att Föreningen för Samhällsplanering lyfter frågan om dagvattenhantering och tillsammans med Urbio visar ett klimatanpassningsprojekt i parkmiljö. Detta för att öka allmänhetens kunskap och intresse för dessa frågor, säger festivalens projektchef Joanna Messmer.

Den nya regnparken och skyfallsdammem i Rålambshovsparken i Stockholm är stadens första skyfallsåtgärd i en central park.

Visning av ekobygg-pionjär

Byggemenskapen i Understenshöjden är en annan programpunkt. Denna klassiker, Stockholms första ekologiska småhusområde, har länge varit given att besöka för samhällsplaneringsstudenter.

Det blir även visningar av nya Campus Albano. Universitetsområdet byggs för att vara en förebild inom hållbar stadsutveckling.

Joanna Messmer framhåller också att programmet även inkluderar barnens roll i stadsutvecklingen.

Digitala rundturer även i år

Det blir även i år en del digitala programpunkter för de som inte kan komma loss. Förra året bjöds det bland annat på en 360°-tur genom Stadsarkivet Kungsklippan – den finns fortfarande tillgänglig.

Joanna Messmer berättar att det också kommer ske live-streaming från ett av Stockholms stora stadsutvecklingsprojekt.

Globalt nätverk vill öka engagemanget för stadsutveckling

Open House Stockholm är en del av det globala nätverket Open House Worldwide, där 35 städer finns representerade. Föreningarna Samhällsbyggarna, Samhällsbyggnadslänken, Stockholms Arkitektförening och Stockholms Byggnadsförening är grundare av den ideella förningen Open House Stockholm. Tanken är att sprida engagemanget för arkitekturens roll och göra alla delaktiga i stadens utveckling.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan