FN-samarbete ska förbättra marknaden för klimatsnål betong

Klimat Ett nytt samarbete mellan Unido och GCCA ska ge marknaden för klimatsmart cement och betong bättre förutsättningar.

FN-samarbete ska förbättra marknaden för klimatsnål betong
Foto: Adobe Stock

FN:s organ för industriell utveckling, United Nations Industrial Development Organization eller Unido, har ingått ett avtal med den globala branschorganisationen för cement och betong, Global Cement and Concrete Association eller GCCA om att samarbeta för att minska klimatutsläppen från cement- och betongindustrin.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Cement- och betongtillverkning står för cirka 7 procent av världens koldioxidutsläpp och här arbetar GCCA sedan tidigare med att minska utsläppen i en färdplan med namnet 2050 Net Zero Concrete Roadmap. Partnerskapet med FN syftar bland annat till att skapa bättre marknader och ökad efterfrågan på koldioxidsnål cement och betong. Man hoppas också att samarbetet ska bidra till utvecklingen av innovativa lösningar, ökad kunskapsdelning och att företag i framkant främjas.

  GCCA representerar 80 procent av cementproduktionen utanför Kina. Fokus på samarbetet ligger på globala syd där Unido stöder stater i deras ekonomiska och industriella utveckling. Här vill man också tillsammans försöka övervinna tekniska marknadsrelaterade och politiska hinder för klimatarbetet i medlemsländerna.

  – Cement och betong är en viktig del av utvecklingen av resilient infrastruktur. Att minska utsläppen från cement- och betongsektorerna världen över är avgörande för att minska de globala utsläppen och bekämpa klimatförändringarna, säger Unidos generaldirektör Gerd Müller i en kommentar.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan