Ny karta visar hur skyfallet påverkar din fastighet

Klimatanpassning Nu finns en ny karta över Göteborg som visar hur staden skulle kunna påverkas av ett skyfall.
Syftet är att uppmärksamma fastighetsägare om riskerna, enligt Kretslopp och vatten, som tagit fram kartan.

Ny karta visar hur skyfallet påverkar din fastighet
Översvämning i Säveån. Foto: Leif Jarnevi
Jesper Persson, skyfallsexpert.

– Om fler vet hur de skulle påverkas kan de också förbereda sig. Vi vill uppmärksamma vilka områden som är utsatta, så att fastighetsägarna kan vidta åtgärder, förklarar Jesper Persson, skyfallsexpert på Kretslopp och vatten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Hänsyn till klimatförändringarnas effekt

  Han betonar att kartan är en beräkning av hur ett 100-års regn kan drabba Göteborg. Det vill säga ett regn som statistiskt sett kommer vart hundrade år.

  Kartan visar det maximala vattendjup som kan förväntas vid ett sådant regn.

  I den här beräkningen innebär det att det regnar 100 millimeter på sex timmar och att hälften av regnmängden kommer under en halvtimme. I beräkningen har hänsyn tagits till klimatförändringarnas effekt fram till år 2100.

  Förklaringen till att siffran 100 används är för att det är den nivå nya byggnader ska klara enligt de riktlinjer som finns.

  – Och det är fastighetsägaren som har skyldighet att skydda sin fastighet.

  Det kan du göra som fastighetsägare

  Till privatpersoner riktar han uppmaningen att inte förvara värdefulla saker i källaren.

  Äger man ett hus kan man se till att dränera husgrunden väl, installera backventiler och ta bort löv från gatubrunnarna.

  Vill man hjälpa till att minska belastningen i sitt bostadsområde kan man till exempel leda takvatten till en trädgårdsdamm eller ut på gräsmattan, skaffa sig en regntunna och se till att man har så få hårda ytor som möjligt.

  Vilka områden är särskilt utsatta i Göteborg?

  – När det kommer till stigande hav så är det förstås kusten. Men skyfall kan komma vart som helst och då är inget speciellt område i staden mer utsatt., men eftersom vattnet rinner nedåt blir riskerna större vid låga punkter, säger Jesper Persson.

  Bygger skyfallsanläggningar

  Det ska nu byggas ett antal skyfallsanläggningar i Göteborg, för att vatten från kraftiga skyfall ska kunna ledas undan från byggnader eller känslig mark.

  Det kan exempelvis handla om att sänka marken i en park så att vattnet samlas där. Eller anlägga en skateboardpark som fungerar som en damm vid skyfall.

  Här hittar du skyfallskartan.


  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan