Studie: Påbörja reningen redan i ledningsnätet

Vatten Avloppsvatten kan förbehandlas redan ute i ledningsnätet, vilket kan vara en fördel framför allt för mindre reningsverk som ligger på gränsen till sin kapacitet. I vissa fall kan tekniken även leda till en kostnadsbesparing, enligt bolaget bakom konceptet.

Studie: Påbörja reningen redan i ledningsnätet
Ledningsnätet kan användas för avloppsrening, enligt en ny studie. Foto: Stock Adobe

Att påbörja behandlingen av avloppsvatten redan i ledningarna kan minska behovet av bassänger på reningsverken. Dessutom gör behandlingen att ämnen som redan finns i avloppsvattnet omvandlas till nyttigheter som annars hade behövt köpas in.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Det framgår av SVU-rapporten Biologisk förbehandling på ledningsnätet som finns att ladda ned hos Svenskt Vatten.

  Ledningsnätet blir processvolym

  Det handlar inte om att impregnera själva ledningarna, utan om att utnyttja en befintlig pumpstation eller ett nedlagt reningsverk för att sätta fart på processerna i vattnet. Ledningsnätet nedanför pumpstationen blir sedan en processvolym där förbehandling sker.

  Tekniken är känd och pilotprojekt har diskuterats med olika VA-bolag under längre tid. Den nya rapporten analyserar två praktikfall: Fjällbacka och Jälla.

  Minskat behov av kväverening

  Besparingsmöjligheterna finns dels i ett mindre behov av att köpa in kalciumnitrat och mindre behov av kväverening på reningsverket. Studien är utförd av H2oland AB som även står bakom konceptet.

  Här finns rapporten.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan