Planer för bostadssektorn i EU:s gröna giv

EU I planerna för bygg- och bostadsbranschen i EU:s nya gröna tillväxtstrategi ingår bland annat ett omarbetat energieffektiviseringsdirektiv, en renoveringsvåg och en idé om att inkludera bostadssektorn i EU:s system för handel med utsläppsrätter.

Planer för bostadssektorn i EU:s gröna giv
Foto: Stock Adobe

Den gröna given som presenterades i samband med klimatmötet i Madrid beskriver på en övergripande nivå hur EU ska gå tillväga för att bli klimatneutralt till 2050.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Det kommer innebära att EU-kommissionen gör en översyn av samtliga direktiv och förordningar som påverkar detta, något som bland annat kan komma att påverka energieffektiviseringsdirektivet enligt Karl Törnmarck.

Han är ansvarig för internationella frågor och hållbarhet på Sveriges Allmännytta och har följt utvecklingen med den gröna given. Han ser stora möjligheter för branschen att vara med och påverka innehållet i den.

Reagerar först när förslagen kommer

Karl Törnmarck
Foto: Sveriges Allmännytta

– Vi har läst alla dokument och än så länge är innehållet väldigt abstrakt så det är nu det finns möjlighet att vara med och fylla på med innehåll. Redan i juni 2021 ska kommissionen presentera ett reviderat energieffektiviseringsdirektiv och det är viktigt att bostadsbranschen nu bidrar proaktivt i det arbetet eftersom EU-direktiven inte alltid är utformade efter svenska förhållanden, säger han.

Som exempel nämner han kraven på individuell mätning och debitering (IMD) som en fråga som tagit mycket energi från branschen.

– Vi reagerar först när förslagen kommer, det är egentligen inte så man ska jobba med EU-frågorna utan jag hoppas att vi kan vara mer proaktiva framöver, genom vår europeiska intresseorganisation Housing Europe och genom att vara på plats i Bryssel, träffa EU-parlamentariker och förklara våra perspektiv och förutsättningar. Vi är många svenska aktörer som tycker ganska lika i EU-frågorna så det är viktigt att det blir tydligt att vi står enade, säger Karl Törnmarck.

Renoveringsvåg och utsläppsrätter för bostadssektorn

EU föreslår även ett initiativ som de kallar”renoveringsvågen”. Syftet är att öka antalet renoveringar i Europa, bland annat genom nya finansieringslösningar inom EU:s investeringsprogram.

– Exakt vad den här renoveringsvågen kommer att innebära för allmännyttan är för tidigt att säga, men vi kommer att följa utvecklingen, säger Karl Törnmarck.

Han påpekar även vikten av att hänga med i utvecklingen av EU-kommissionens nya idé om att inkludera bostadssektorn i EU:s system för handel med utsläppsrätter.  Något som skulle kunna bli administrativt tungt för mindre bolag.

– Men eftersom vi redan har koldisoxidskatt i Sverige och många fjärrvärmebolag redan ingår i systemet med utsläppsrätter, så bör detta vara relativt oproblematiskt för oss. Frågan är snarare om utsläppsrätter är ett bra styrmedel mot klimatneutralitet. Problemet har tidigare varit att det funnits på tok för många utsläppsrätter på marknaden och därmed väldigt låga priser på koldioxidutsläpp, säger Karl Törnmarck.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan