– Vi tar stor hänsyn till miljöpåverkan när vi bygger nya vägar, men vi räknar inte lika mycket på hur vägarnas framtida trafik påverkar klimatet. Genom att satsa på klimatsmart planerade vägnät kan många miljoner ton koldioxid sparas. Här finns stor möjlighet att skapa en markant klimatreducerande effekt med mycket små medel, säger Peter Ekdahl, affärsområdeschef på Ramboll i en kommentar.
Ramboll: Bättre vägplanering kan stoppa stora utsläpp
TRAFIKPLANERING Att ta hänsyn till miljöpåverkan när nya vägar byggs räcker inte, man behöver också räkna på hur mycket vägarnas framtida trafik påverkar klimatet. Det menar Ramboll som kartlagt det svenska vägnätet och identifierat sträckor runt om i Sverige med höga utsläpp.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Konsultbolaget har genom en digital plattform kartlagt det svenska vägnätet och identifierat sträckor runt om i Sverige där utsläppen från vägtrafiken är höga. Inte helt oväntat är utsläppen stora runt storstadsregionerna, men även många andra vägar runt om Sverige har höga utsläppshalter enligt rapporten Satsningar på vägnätet kan minska klimatutsläppen.
Besparing på 200 000 ton koldioxid
En kartläggning av så kallade ”hotspots” visar att höga nivåer av
utsläpp från transporter finns i hela landet, från Skåne till Västerbotten.
– Det här är ett område där vi kan göra stor skillnad här och nu genom att på ett innovativt sätt ta hänsyn till vägars utformning när vi planerar. En väg med stora höjdskillnader och mycket kurvor innebär större utsläpp på grund av högre energi- och bränsleförbrukning, säger Peter Ekdahl.
I ett exempel visar Ramboll hur E22 i Blekinge, som just nu breddas till fyra fält samtidigt rätas ut. Effekten blir en besparing på cirka 200 000 ton koldioxid. Det är en större besparing än koldioxidutsläppen under byggfasen.
Läs rapporten här