Så ska Helsingborg stad bli grönare – genom en ”flyttbar park”

Samhällsplanering I ett nytt projekt satsar Helsingborg stad på att bli grönare genom att plantera ut träd på olika platser. Snart kommer drygt 180 träd att pryda stadens alléer.

Så ska Helsingborg stad bli grönare – genom en ”flyttbar park”
Snart ska 180 träd pryda Helsingsborgs alléer. Foto: Helsingborg stad.

I projektet ”Flyttbar park” har träden fått växa till sig i röda ställningar runt om i Helsingborgs centrum. Projektet är ett test som Helsingborg stad utför där träden köps in i förväg, får växa till sig i stadsmiljön och därmed bidrar till en grönare stad även på platser där det inte går att plantera träd.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Men nu är det dags för träden, som är cirka fem till sju meter höga, att planteras ut runt om i staden. Det handlar om drygt 180 träd av bland annat sorterna bäralm, bergkörsbär, pagodträd och zelkova.

– Det ska bli spännande att få se dem planteras ut och följa deras utveckling. Förutom att främja ett bättre klimat och en rikare biologisk mångfald, hoppas jag att helsingborgarna ska njuta av dem och deras vackra årstidsvariationer, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs stad i en kommentar.

Ska planteras ut under tidig vår

Träden ska planteras längs med alléer för att fylla igen luckorna efter hästkastanjerna som tidigare stått där, men som behövts tas bort på grund av kastanjeblödarsjukan. Om allt går som det ska de nya träden vara på plats under tidig vår i år.

I samband med planteringen passar Helsingborg stad på att jordförbättra och göra insatser för att skydda ledningar i marken. Man tar även bort ytterligare några kastanjer för att hindra spridning av kastanjeblödarsjukan.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan