Så ska städernas gröna ytor bli mer hållbara

Innovationstävling Framtidens lekplatser, parker och andra grönytor i våra städer har möjlighet att stötta biologisk mångfald på helt nya sätt. Sexton bidrag har kommit in till IVL Svenska Miljöinstitutets innovationstävling om hållbara grönytor.

Så ska städernas gröna ytor bli mer hållbara
Tävlingen vill hitta nya idéer för hur våra gröna ytor i städerna kan bli mer hållbara. Foto: Stock Adobe

Tävlingens mål är att hitta nya naturbaserade lösningar och ekosystemtjänster, som bidrar till biologisk mångfald och trevliga urbana gröna utemiljöer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Tävlingsbidragen visar hur våra utemiljöer kan fylla många fler funktioner än de vi vanligtvis tänker på. Vi har fått in förslag på allt från tjänster till produktlösningar, från både etablerade företag och enskilda innovatörer, säger Lovisa Bengtsson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett uttalande.

Behöver mer hållbar platsanvändning

En jury bestående av experter från akademi och näringsliv kommer att granska de sexton tävlingsbidragen. Grunden är att de bidrar till hållbar platsanvändning när nya lekplatser, innergårdar, skolgårdar, idrottsplatser, parker och andra gröna ytor planeras.

– Vi hoppas att eventet kommer leda till att beställare blir inspirerade att satsa på sina grönytor och att de nya idéerna hittar platser där de kan förverkligas, säger Lovisa Bengtsson.

De bästa bidragen får utvecklingsstöd

Initiativtagaren IVL Svenska Miljöinstitutet kommer tillsammans med Naturvårdsverket, Formas och Vinnova hålla ett inspirationsseminarium 17 december. Då presenteras även vinnarna.

De bästa bidragen kan sedan kvalificera sig vidare för fortsatt stöd och utveckling hos Formas och Vinnova.

Här kan du läsa mer om ekosystemtjänster och naturbaserade lösningar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan