Topp 10: Här är vad ni läsare tycker är viktigt

Topplistan Här är topplistan över era mest lästa artiklar under 2021. Vi kikar lika ivrigt på den som ni. Vad ni läsare vill ha är viktigt för oss och det är kul att se att Hållbart samhällsbyggande växer.

Topp 10: Här är vad ni läsare tycker är viktigt
Redaktör Anna Alexandersson.
  • På första plats hittar vi en aktuell artikel som direkt gick rakt upp i topp: Vår stora enkät med bostadsbolagen om hur hållbarhetsmålen påverkas av att regeringens miljonstöd slopades. Det var också den artikel som med råge tog hem 2021 års pris för mesta långläsning – snittläsaren ägnade 6 minuter och 17 sekunder åt konsekvenserna av oppositionens budgetomkastning:

1. ”Får svårare att nå delar av våra miljömål”

Krister Karlsson, vice vd SBB. Foto: Pressbild.

De stora bostadsbolagen tänker inte sänka hållbarhetsambitionerna när miljardstöd till hyresrätter och energieffektivisering dras in. Men kan tvingas höja hyrorna istället. ”Det är ansvarslöst av politiken att ständigt ändra förutsättningarna”, tycker Krister Karlsson, vice vd SBB.

  • På läsartoppens andra plats hittar vi en av årets småputtrande snackisar. ”Klimatdeklarationens syfte är bra eftersom det tvingar fram att man måste räkna på sina projekt. Men det saknas kravnivåer, vilket krävs om vi ska flytta hela sektorn framåt”, sa Fillip Elland, Hållbarhetschef Castellum i januari 2021. Och kanske får vi 2022 besked om startdatum för gränsvärden.

2. Så förbereder sig branschen för klimatdeklarationer

Anna Graaf, hållbarhetschef White. Foto: Pressbild

Hur förbereder sig arkitekter, byggherrar och fastighetsbolag för införandet av klimatdeklarationer 2022 och vilka utmaningar ser de med det nya lagkravet? Hållbart samhällsbyggande har ställt frågan till White, Skanska och Castellum.

  • Tredje plats på läsartoppen handlar om cirkulär ekonomi, som vi har skrivit mycket om under 2021.

3. Projektet där inget byggmaterial ska gå till spillo

Vid kajen i Göteborg nedmonteras en kontorsbyggnad från 80-talet på grund av ett klimatanpassningsprojekt i området. Målet att inget material ska gе till spillo och Magnus Tengberg på Vasakronan är glatt överraskad över hur mycket som kan återbrukas. Men det behövs fler aktörer som hanterar och uppgraderar gammalt byggmaterial.

  • På fjärdeplats ligger en artikel som visar på hela bredden av ämnen som Hållbart samhällsbyggande skriver om. Väldigt många har läst (och har du inte så ta chansen nu!) om hur stadsparken i Örebro har förvandlats från något traditionellt och ganska platt till ett kulligt landskap med skogsträdgård där bärbuskar och odlingar får plats och lekytor för ben med spring.

4. Nyrenoverad stadspark med ätbart stråk

Efter ett drygt halvårs renoveringsarbete har stadsparken Eklunden i Örebro genomgått en fullständig förvandling. Parken har byggts upp utifrån tre teman och omfattar bland annat ett ätbart stråk med fruktträd och bärbuskar.

  • På femte plats på 2021 års topplista handlar det om återbruk. Eller, det är i alla fall målet som NREP har för sitt nya bostadskvarter i Skarpnäck utanför Stockholm. Gustaf Lilliehöök delar med sig om utmaningarna som behöver övervinnas för att ro ett återbruksprojekt i den här skalan i hamn.

5. Målet: Idéfabriken ska bli banbrytande inom återbruk

Projekten Resource rows och Upcycle studios i Köpenhamn testade gränserna för användning av återbruk inom nyproduktion. Idéfabriken i Skarpnäck sätter ribban högt för återbruk men har en bredare hållbarhetsagenda, enligt Gustaf Lilliehöök, partner på NREP.

  • Här på sjätte plats hittar vi knepet som snabbt kan förvandla en trist parkeringsyta till en mysig mötesplats. Vi snackar om stadsplanering för levande städer – gatumöbeln Streetmoves. Så slå dig ner och läs!

6. Byggsatsen som trollar bort parkeringar sprids

I ett projekt som leds av ArkDes Think Thank har möjligheterna att snabbt kunna förändra hur städers gator används testats, genom att en byggsats i trä placeras på parkeringsplatser. Nu kommer även Göteborg och Helsingborg att testa lösningen.

7. Så jobbar tio av Sveriges kommuner med klimatanpassning

Har pandemin påverkat kommunernas arbete med klimatanpassning? Vilka frågor bedöms som mest akuta att jobba med? Hur ser kommunerna på finansiering och vilken hjälp de behöver? Hållbart samhällsbyggande har fått svar på dessa frågor från tio av de kommuner i landet som är bäst på klimatanpassning enligt en aktuell rankning.

  • Åttonde plats på topplistan handlar om den stora samhällsbyggnadskrisen – som kom av sig. Cementa sökte nytt tillstånd för kalkbrytning i Slite, men Mark- och miljööverdomstolen underkände miljökonsekvensbeskrivning. Det satte igång en seriereaktion som nådde upp till regeringsnivå och skakade om grundlagen. Den juridiska striden fortsätter eftersom bland annat Naturskyddsföreningen och Greenpeace överklagat regeringsbeslutet. Under tiden kan du här läsa vad konflikten handlar om:

8. Vattenstriden bakom Cementakrisen

Cementakrisen bottnar i en strid om Gotlands dricksvatten. Och den typen av konflikter kan bli vanligare framöver, enligt experter.

  • På nionde plats över mest läst under 2021 hittar vi artikeln om kampanjen ”Sila snacket” i byggboden. Ett initiativ som behövs i en bransch som trots många larm om rasism, jämställdhetsproblem och arbetslivskriminalitet inte har lyckats städa upp än.

9. Byggbolag kämpar för att sila snacket

Kampanjen ”Sila snacket” ska få fler i byggbranschen att våga säga stopp när skämt går över gränsen. ”Den här tystnadskulturen som ofta skapas gör att de som vill ha förändring inte vågar säga ifrån”, säger Charlie Klang, före detta snickare och numera genusvetare och projektledare på TL Bygg.

  • Topplistans tionde och sista placering knep Jacob Steen, vd på Bruksspecialisten, som infört pant på återbrukat tegelsten och skapat en cirkulär affärsmodell. Han svarade på tre snabba frågor om vad som krävs för att ställa om.

10. Jacob Steen om avfallstrappan: Det måste kosta att göra fel

Jacob Steen, vd på Bruksspecialisten, tycker att det är dags att politikerna genom skarpa krav och sanktioner ser till att avfallslagstiftningen följs: ”Det måste komma drivkrafter som gör att det kostar att göra fel och att det är billigare att göra rätt. Det ska inte vara upp till oss som enskilt bolag att ge pant på återbrukad tegelsten.”

  • Nu sätter vi punkt för topplistan – men på nyhetssajten och i vårt arkiv hittar du fler artiklar som håller dig uppdaterad om de viktigaste hållbarhetshändelserna i samhällsbyggnadssektorn.
  • Det är kul att Hållbart samhällsbyggande växer och når ut till fler. Ett sätt för oss att veta vad ni vill läsa om är att kolla på statistiken – antal klick men även många andra parametrar. För mig som redaktör är det också väldigt roligt – och nyttigt – när ni läsare hör av er med synpunkter och nyhetstips till anna.a@miljo-utveckling.se
Hämtar fler artiklar
Till startsidan