Så förvandlas källarutrymmen till gröna mötesplatser

SOCIAL HÅLLBARHET Ett nytt projekt visar att hydroponisk odling i flerbostadshus ger både ekonomiska och klimatmässiga fördelar – och minskar ensamheten.

Så förvandlas källarutrymmen till gröna mötesplatser
Foto: HSB Living Lab.

Hydroponisk odling är som vilken annan odling som helst. Eller ja, nästan. Den stora skillnaden och det är att odlingen varken behöver jord eller solljus och ger upp till 20 skördar per år. Perfekt för outnyttjade källarutrymmen, ger den dubbelt upp – man får färska grönsaker och en trevlig samvaro med grannarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    HSB Living Lab, som är en mix av bostad och forskningslabb, har sett många fördelar i att odla tillsammans – både socialt, klimatmässigt och ekonomiskt.

    – Vi svenskar har ofta svårt att ta första steget och lära känna våra grannar. Att då ha ett gemensamt odlingsprojekt att samlas kring visade sig vara den öppning som många behöver. Att träffas kring en aktivitet och att jobba mot ett gemensamt mål skapar nya möten och en gemenskap som förenar över generationsgränser, säger Madelaine Doufrix, projektkoordinator på HSB Living Lab, i en kommentar.

    Projektet började på HSB Living Lab i Göteborg och testades sedan i bostadsföreningar i Jönköping och Lund. Det blev tydligt att gemensam odling snabbt skapade nya former av grannsamhälle.

    Att hitta nya sätt att mötas är viktigt. Enligt Folkhälsomyndighetens statistik upplever nästan var fjärde svensk över 16 års ålder ensamhet. Bland de äldre, 85 år och äldre, känner sig 40 procent av kvinnorna och nära 30 procent av männen ensamma. Ensamhet, särskilt den ofrivilliga, är dessutom ett samhällsproblem som regeringen vill tackla med en nyligen beslutad gemenskapssatsning på 300 miljoner kronor per år under 2023–2025.

    I samarbete med Growpipes har HSB Living Lab utvecklat en egen odlingsvagn speciellt anpassad för delat ägande i flerbostadshus. Nu hoppas HSB Living Lab att fler ska upptäcka fördelarna med vattenbaserad odling.

    – En gemensam hydroponisk odling är smart. Man delar på kostnader och sysslorna med att så och skörda. Förutom att närodlat är ett klimatsmart alternativ till nyttiga grönsaker så ser vi att odlingen kan vara knuffen som får granngemenskapen att frodas, säger Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan