Barsebäck kan få Sveriges största solcellspark

Energi För drygt 20 år sedan avvecklades den första reaktorn.
Nu planeras det att byggas en solcellspark alldeles i anslutning till det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck.

Barsebäck kan få Sveriges största solcellspark
Det nedlagda kärnkraftverket i Barsebäck. Foto: Adobe Stock

Bakom satsningen står det Fortumägda bolaget Uniper.
Solcellsparken beräknas få en effekt på 40 megawatt och kunna producera ungefär 40 gigawattimmar per år, vilket motsvarar cirka 4 000 mindre villors energianvändning och skulle göra den till Sveriges största.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Stor om 66 fotbollsplaner

  Anläggningen väntas breda ut sig över cirka 47 hektar, vilket är lika mycket som 66 fotbollsplaner, och omfatta solpaneler, ett batterilager på cirka 25 megawatt, vägar, kontrollrum, internt ledningsnät, transformatorkiosker, transformatorstation samt anslutning till överliggande nät.

  FAKTA

  Barsebäcksverket

  Från början planerades det att byggas sex kokvattenreaktorer. De två som realiserades togs i drift 1975 och 1977 och avvecklades 1999 respektive 2005.

  Enligt det så kallade samrådsunderlaget har Energimyndigheten pekat ut området som ett riksintresse för energiproduktion.

  Byggstart nästa år

  Platsen där själva solcellsplaneringen är tänkt att byggas ligger ett par hundrameter nordost om det nedlagda kärnkraftverkets huvudbyggnad.

  Marken består i dag dels av åker som arrenderas av Barsebäcks gods, dels av betesmark på en gammal soptipp från tiden då kärnkraftverket byggdes.

  Byggstart är planerad till januari 2023. Förhoppningen är att anläggningen ska kunna börja producera ett halvår senare.

  Uniper Sveriges presskontakt Torbjörn Larsson vill inte kommentera planerna.

  ”Vi förbereder en bredare kommunikation kring Barsebäck och vill inte föregripa den”, skriver han i ett mejl till Hållbart Samhällsbyggande.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan