Dubbel nytta med återbrukad isolering

Återbruk Vid totalrenoveringen av två av Micasa Fastigheters hus återanvändes lösullsisoleringen, vilket både effektiviserade energianvändningen och förhindrade utsläpp av över fyra ton koldioxid.

Dubbel nytta med återbrukad isolering
Isoleringen på husens vindar skjuts tillbaka efter renoveringen för att minska klimatbelastningen. Foto: Pressbild.

Fastigheten Edö i Farsta Strand, med utsikt över sjön Magelungens vatten, byggdes på 70-talet som ett pensionärshotell. Just nu pågår en totalrenovering av två huskroppar, och inom kort kommer moderna seniorbostäder att erbjudas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

    Redan prenumerant?

    – Som byggherre följer vi både lagkrav och Stockholms stads miljökrav, vilka blir allt hårdare. Men utöver det tar vi ytterligare initiativ som minskar miljöpåverkan, säger Sofie Tellberg, miljösamordnare på Micasa Fastigheter i en kommentar.

    För fastigheten Edö innebär det att planglaset i alla fönster återvinns, balkongfronterna och belysningsarmaturerna återmonteras, samt att vitvarorna tas tillvara.

    Att återvinna isolering är vanligt, men att återbruka den på det här sättet är, enligt Micasa Fastigheter, helt nytt.

    – Det fanns inga referenser och därmed inga erfarenheter som vi kunde ta hjälp av. Men tillsammans med entreprenörerna hittade vi lösningar för hela processen, säger Sofie Tellberg.

    Mineralullsisoleringen skickades på labbanalys och visade sig vara av god kvalitet. För att minska transporter sögs isoleringen upp, förpackades i plastsäckar och förvarades nära fastigheten under renoveringen. Vinden renoverades i två etapper, och isoleringen från första etappen förvarades i plastsäckar tills takkonstruktionen var klar. Därefter sögs isoleringen från andra etappen direkt dit utan förvaring, och den återstående isoleringen lades tillbaka i den renoverade delen av vinden.

    – Vi har med andra ord bytt plats på isoleringen och med den lösningen ytterligare minimerat miljöpåverkan. Återbruket besparar atmosfären 4 453 kilo koldioxidekvivalenter, vilket motsvarar ungefär 2 000 körda mil med bensinbil, säger hon.

    Återbruk är sällan kostnadsbesparande, och även i detta fall blev det något dyrare än att köpa ny isolering. Men för klimatet är det en vinst, säger Sofie Tellberg.

    – Framställning av ny isolering, i synnerhet mineralullsisolering, är energikrävande och orsakar stora utsläpp av koldioxid. Så när isolering återanvänds gör den dubbel nytta för klimatet genom att dels effektivisera husets energianvändning, dels förhindra att ny isolering tillverkas, avslutar Sofie Tellberg.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan