Här ska byggmaterial cirkuleras i Borlänge

CIRKULARITET Borlänge kommun har invigt en butik för begagnat och återvunnet byggnadsmaterial. Ambitionen är att 2500 ton byggmaterial ska cirkuleras där varje år.

Här ska byggmaterial cirkuleras i Borlänge
Hanna Bergman på invigningen av Dala återbyggdepå Foto: Daniel Elfving Foto trävirke: Adobe Stock

I Borlänge invigdes häromdagen Dala återbyggdepå – en ny butik för begagnat och återvunnet byggnadsmaterial.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Bakom satsningen står Borlänge kommun tillsammans med Borlänge Energi, Hushagen Fastighets AB, AB Stora Tunabyggen och Dalarnas Försäkringsbolag.

  Hanna Bergman har arbetat som projektledare för Dala återbyggdepå. Hon berättar att projektet startade med att politiker reagerade på att det slängdes för mycket byggmaterial i kommunen. Efter ett studiebesök på Malmö Återbyggdepå togs en kontakt med högskolan där ett examensarbete för att undersöka förutsättningarna i Borlänge gjordes.

  Ville se mer hållbara byggskadereparationer

  På grund av tajt budget i kommunen blev projektet sedan liggande i ungefär ett och ett halvt år men fick en ny vitamininjektion när Dalarnas Försäkringsbolag började pusha för det och erbjuda sin hjälp.

  –De ville se mer hållbara byggskadereparationer. Samtidigt hade projektet mognat fram hos alla parter och hela kommunkoncernen såg en vinning i att satsa mer på återbrukat byggmaterial. Och när alla bistod med resurser blev bördan mindre, säger Hanna Bergman.

  Finns det några särskilda fraktioner som ni ser ett extra stort intresse för?

  –Vi har ju bara haft öppet i några dagar ännu men det som försvinner snabbast är trävirke.

  Hon berättar att det just nu är fullt i lokalen med återbrukat material, där finns bland annat fönster, dörrar, badkar, köksskåp, virke och stenplattor. Den  stora utmaningen nu är att få försäljningen att gå i samma takt som insamlingen.

  –Det finns ett stort intresse för att kunna lämna, vi har flera byggföretag och bygghandlare som kommer att samarbeta med oss. Vi trodde att bygghandlarna skulle se oss som konkurrenter men de har varit väldigt positivt inställda. Den största kundgruppen kommer bli privatpersoner som bygger och fixar hemma och vill göra det på ett mer hållbart sätt.

  Hur stora flöden räknar ni med?

  –Det är svårt att säga men vi har som ambition att komma upp i att 2500 ton byggmaterial cirkuleras varje år.

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan