Ny plattform ska få fart på cirkulär upphandling

CIRKULARITET Cirkulär upphandling är en relativt ny företeelse som inte omfattas av nuvarande upphandlingsregelverk. Det leder till många frågor. Nu lanseras en ny plattform som ska besvara dessa frågor.

Ny plattform ska få fart på cirkulär upphandling
Foto: Adobe Stock

Tillsammans med innovationsprogrammet RE:Source och Återvinningsindustrierna lanserar IVL Svenska Miljöinstitutet nu en hemsida för offentlig upphandling i ett livscykelperspektiv.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  Redan prenumerant?

  Enligt Sven-Olof Ryding på IVL Svenska miljöinstitutet behövs det mer kunskap och praktisk vägledning på området.

  – Cirkulär upphandling är en relativt ny företeelse som inte omfattas av nuvarande upphandlingsregelverk, så det finns en stor efterfrågan på vägledning och exempel på hur den ska tillämpas i praktiken. Cirkulär upphandling behöver också utvecklas för att beakta livscykelperspektivet, säger han i ett pressmeddelande.

  Hemsidan ska ge kunskap, tips och råd till upphandlare och leverantörer som arbetar med, eller vill börja arbeta med, klimatanpassad och cirkulär upphandling.

  Sökbar databas med ett 70-tal kriterier

  Den ger också information om nya lagar och regler för upphandling, vad som pågår på det politiska planet och inom forskningsvärlden samt förklarar  begrepp som livscykelanalys (LCA), miljövarudeklarationer (EPD) och produktkategoriregler (PCR).

  Sidan innehåller  en öppen och sökbar databas som heter Kriterieklivet.

  Cirkulär upphandling är kan vara ganska komplicerat eftersom produkterna ofta är sammansatta av flera material där varje komponent måste beaktas separat. Detta leder till en stor mängd tänkbara kriterier. Kriterieklivet innehåller ett 70-tal sökbara åtgärdsspecifika kriterier för många av de produktgrupper som Upphandlingsmyndigheten har i sitt kriteriebibliotek.

  – För att få en överblickbar ordning av cirkulära kriterier har Kriterieklivet identifierat ett 20-tal olika typer av åtgärdsspecifika upphandlingskrav och sorterat dem i ett livscykelperspektiv, från leverantörers affärsmodeller till rapportering från avfallshantering, säger Sven-Olof Ryding.

  Läs mer här

  Hämtar fler artiklar
  Till startsidan