Tillsammans med innovationsprogrammet RE:Source och Återvinningsindustrierna lanserar IVL Svenska Miljöinstitutet nu en hemsida för offentlig upphandling i ett livscykelperspektiv.
Ny plattform ska få fart på cirkulär upphandling
CIRKULARITET Cirkulär upphandling är en relativt ny företeelse som inte omfattas av nuvarande upphandlingsregelverk. Det leder till många frågor. Nu lanseras en ny plattform som ska besvara dessa frågor.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Enligt Sven-Olof Ryding på IVL Svenska miljöinstitutet behövs det mer kunskap och praktisk vägledning på området.
– Cirkulär upphandling är en relativt ny företeelse som inte omfattas av nuvarande upphandlingsregelverk, så det finns en stor efterfrågan på vägledning och exempel på hur den ska tillämpas i praktiken. Cirkulär upphandling behöver också utvecklas för att beakta livscykelperspektivet, säger han i ett pressmeddelande.
Hemsidan ska ge kunskap, tips och råd till upphandlare och leverantörer som arbetar med, eller vill börja arbeta med, klimatanpassad och cirkulär upphandling.
Sökbar databas med ett 70-tal kriterier
Den ger också information om nya lagar och regler för upphandling, vad som pågår på det politiska planet och inom forskningsvärlden samt förklarar begrepp som livscykelanalys (LCA), miljövarudeklarationer (EPD) och produktkategoriregler (PCR).
Sidan innehåller en öppen och sökbar databas som heter Kriterieklivet.
Cirkulär upphandling är kan vara ganska komplicerat eftersom produkterna ofta är sammansatta av flera material där varje komponent måste beaktas separat. Detta leder till en stor mängd tänkbara kriterier. Kriterieklivet innehåller ett 70-tal sökbara åtgärdsspecifika kriterier för många av de produktgrupper som Upphandlingsmyndigheten har i sitt kriteriebibliotek.
– För att få en överblickbar ordning av cirkulära kriterier har Kriterieklivet identifierat ett 20-tal olika typer av åtgärdsspecifika upphandlingskrav och sorterat dem i ett livscykelperspektiv, från leverantörers affärsmodeller till rapportering från avfallshantering, säger Sven-Olof Ryding.
Läs mer här