Sverige tappar stort på lista över klimatsmarta städer

Klimat För femte året i rad presenterar CDP sin lista över städer i världen som anses ledande i sitt klimatarbete. Bara en svensk stad har lyckats ta sig in på listan. Fem svenska städer har åkt ut.

Sverige tappar stort på lista över klimatsmarta städer
CDP listar varje år klimatsmarta städer i världen.

Totalt 122 städer världen över har lyckats ta sig in på CDP:s så kallade Cities A-list. På listan nämns städer som anses vara transparenta kring sitt miljö- och klimatarbete och dessutom vidtagit modiga klimatåtgärder. CDP är ett initiativ för klimatredovisning som samlar klimatdata från företag och städer i världen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Två afrikanska städer på listan

Nytt i årets lista är att CDP inkluderat städer i ett antal länder på södra halvklotet som nu börjat påverkas negativt av klimatförändringarna. Här finns bland annat de afrikanska städerna Kapstaden i Sydafrika och Kameruns huvudstad Yaoundé, och mer specifikt stadens fjärde distrikt.

Europa är den region som har flest städer med på listan, 40 stycken. USA kommer på andra plats med 36 städer. Ser man till världsdel har Nordamerika flest städer då Kanada har ytterligare 13 städer på listan.

Bland de nordiska länderna ligger Finland på topp med 5 städer på listan, Norge har två städer på listan medan Danmark och Sverige bara har en varsin stad på listan.

Malmö enda svenska staden på listan

Den enda svenska stad som lyckats kvalificera sig på listan är Malmö. Detta är självklart roligt för Malmö, som inte lyckades placera sig på listan förra året. Mindre roligt är det för städerna Linköping, Lund, Västervik, Växjö och Stockholm som fanns med på CDP Cities A-list förra året men som nu alltså åker ut.

För att kvalificera sig på listan ska städerna bland göra tydliga inventeringar av sina klimatutsläpp, sätta tuffa mål och samtidigt rapportera sina klimatdata till CDP. CDP är en EU-finansierad ideell organisation med mycket gott renommé.

Läs mer om CDP Cities A-List

Hämtar fler artiklar
Till startsidan