Lista: 10 digitala idéer för hållbart samhällsbyggande

Innovation Digitalisering är en viktig möjliggörare för det hållbara samhällsbygget. Innovationsprogrammet Smart Built Environment har nu valt ut 10 småskaliga digitala idéer för vidare finansiering.

Lista: 10 digitala idéer för hållbart samhällsbyggande
Kristina Gabrielii, programchef på Smart Built Environment,

Att få finansiering för idéer inom hållbart samhällsbyggande kan vara svårt, särskilt om man är en liten aktör. Därför har IQ Samhällsbyggnads strategiska program Smart Built Environment, vid sidan av sina stura utlysningar, också valt att finansiera små och medelstora företag och kommuner genom utlysningen Innovationsidén. Nu har tio spännande projekt valts ut.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– I vår stora utlysning, där man kan söka mellan 400 000 och 4 miljoner kronor, så är det mest stora företag och organisationer som söker. Det beror sannolikt främst på vårt krav på en likvärdig medfinansiering från den som söker. Med utlysningen Innovationsidén vill vi därför få fram också de små smarta lösningar inom samhällsbyggandet som finns därute, säger Kristina Gabrielii, programchef Smart Built Environment.

Fakta

Lista: Beviljade projekt

Tekniska utredningar inom samhällsbyggnadsprocessen som öppen data
Torbjörn Rost, Östersunds kommun

Knit link – en länk mellan textil- och byggindustrin: utveckling av nya tjänster för 3D-stickning i samhällsbyggandet
Edvin Bylander, Our Group AB

Uppkopplad styrning av pumpar – för effektiv, trygg och hållbar användning av dricksvattenbrunnar
Rikard Tidala, Aqvify AB

Gemensamhetsanläggning som digital tvilling
Hans Christensen, Samverkansplatsen i Stockholm AB

Färdiga digitala kravdefinitioner för effektiv kontroll och minskad resursförbrukning
Robert af Wetterstedt, Bjerking och Per Linder, RED Management

Rumsbeskrivning 2.0
Ivana Komatina, Arkivist Group AB

Hållbarhetssimulator
Anna Martin Bell, Proposphere Services AB

Digitalisering av process och information kopplad till VVS-projektering
Per-Olof Klarström, Klarström Ingenjörsbyrå AB

Integrerad och digitaliserad transportflödesanalys för stadsutveckling
Jesper Lundgren, Prolog Bygglogistik AB

Automatisk granskning av BIM-modeller gentemot kravställning – direkt i Revit
Nicholas Alvén, Nikolai Development AB

Enligt Kristina Gabrielii kan lämpliga projekt drivas i mindre skala av små företag eller kommuner. Det viktiga är att projekten på något sätt ska visa vägen mot ett hållbart samhällsbyggande med hjälp av digitalisering.

Fokus på digitalisering

– Hela programmet Smart Built Environment handlar om att skapa ett hållbart samhällsbyggande genom ökad digitalisering. I utlysningarna tittar vi mycket på industriellt tänk och automatisering. Digitalisering är en viktig möjliggörare i den hållbara omställningen.

Samtidigt säger hon att Smart Built Environment med den här utlysningen tittar väldigt brett.

– Det kan handla om en idé som någon vill utveckla. Eller som nu senaste en kommun som vill utveckla en tjänst inom området. Vi kan välja projekt från vilka aktörer eller processer som helst. Det kan handla om hus, anläggningar, vägar och så vidare.

Upp till 300 000 kronor

I utlysningen Innovationsidén kan man söka upp till 300 000 kronor. Kristina Gabrielii säger att finansiering ibland gått till projekt på idénivå, men också till mer utvecklade projekt som vill komma vidare. Medfinansieringen från de sökande består oftast av inlagd arbetstid.

– Projekten kan ha långt kvar till kommersialisering. Därför är det bra att tänka på den här utlysningen som ett första steg. Om projektet utvecklas som det ska och allt går bra finns många andra utlysningar att söka, till exempel vår egen stora utlysning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan