Elektrikerbrist hotar hållbart samhällsbyggande

ENERGI Elektrifiering är en viktig pusselbit i det hållbara samhällsbygget. Men, bristen på elektriker hotar nu möjligheten att nå klimatmålen. Det menar fackförbundet Elektrikerna som nu kräver mer kompetensutveckling för deras medlemmar.

Elektrikerbrist hotar hållbart samhällsbyggande

Bakom varje miljösmart lösning – laddstation för elbil, solceller på taken, smarta hem – står en elektriker. Men bristen på elektriker är stor. Och för att branschen ska kunna växa – och bidra till den gröna omställningen – behöver arbetsgivare bli bättre på att behålla och kompetensutveckla sin personal. Det anser fackförbundet Elektrikerna som kräver höjda löner, kompetensutveckling och förbättrad arbetsmiljö i årets avtalsrörelse.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Hållbart samhällsbyggande premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

– Det kommer att behövas mycket fler elektriker i Sverige, inte minst om vi ska klara omställningen till ett hållbart samhälle. Distributionselektriker, som jobbar på kraftverk och stamnät, råder det också brist på. Vi har ett 50-tal montörer som kan jobbar på våra stamnät, vi skulle behöva minst 500 för att klara jobbet med egen arbetskraft, säger Louise Olsson, förste vice ordförande för fackförbundet Elektrikerna, till Hållbart Samhällsbyggande.

Ökat elbehov

Inte heller elproduktionen förväntas vara tillräcklig. Enligt en ny rapport från Energiföretagen beräknas Sveriges elbehov öka från dagens 140 TWh per år till 330 TWh 2045. Detta baserat på att näringslivet elektrifierar i den omfattning man hittills aviserat.

– Sveriges industri och transportsektor är tydliga med att vägen till omställning stavas elektrifiering, och vi i energibranschen vill kunna leverera den el som behövs. Vi uppmanar därför till politisk handlingskraft och att riksdagens partier ställer sig bakom ett antal åtgärder som röjer hinder och uppmuntrar till investeringar i alla typer av fossilfri elproduktion och elnät i hela Sverige, säger Åsa Pettersson, vd för Energiföretagen, i en kommentar.

Politisk handlingskraft, kortare och effektivare tillståndsprocesser, beslut som röjer hinder för all fossilfri elproduktion, rätt förutsättningar för elnätinvesteringar, liksom tillgång på rätt kompetens är några av de nödvändiga åtgärder som lyfts i rapporten för att lyckas.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan